'Rutte insinueert en kent de feiten niet'

Premier Rutte praat „insinuerend” en „zonder inzicht in de feiten” over de kunstsector. Dat stellen Kunsten ’92, de belangenvereniging van de kunstsector, en de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) in een boze brief aan de premier. Rutte zei zondag in het tv-programma Buitenhof onder meer dat er „iedere avond in dertig theaters maar tien mensen op de eerste rij zitten en de rest helemaal leeg is.”

Harm Mannak van de NAPK, noemt dit „een zeer badinerend uitspraak” die „bovendien onjuist is”. Er is volgens hem in 2009 in de vier grote steden niet één voorstelling gespeeld met slechts tien mensen op de eerste rij en een verder lege zaal . „Sterker, de gemiddelde zaalbezetting was 60 procent of hoger.”

Ad ’s Gravezande, voorzitter van Kunsten ’92, stelt dat de premier er blijk van geeft „geen enkel inzicht” te hebben in de omvang en de economische betekenis van cultuur. „Er gaan jaarlijks drie keer zoveel mensen naar het theater als naar het betaalde voetbal”. Rutte verhaspelt ook steeds de feiten over de subsidies aan de kunstsector, stelt Kunsten ’92. „De rijksoverheid geeft per jaar niet 1 miljard euro, maar 420 miljoen euro uit aan de kunsten in Nederland.”