Rusland ratificeert verdrag nucleaire wapens

Het Lagerhuis van de Doema, het Russische parlement, heeft gisteren een Amerikaans-Russisch verdrag geratificeerd voor de vermindering van kernwapens. Daarmee is de realisatie van een belangrijke politieke doelstelling van de Amerikaanse president Obama vrijwel zeker.

Het Lagerhuis keurde het verdrag met 350 tegen 56 stemmen goed. Alleen de oppositionele Communistische Partij en de Liberaal-Democratische partij stemden tegen. Het Hogerhuis moet het verdrag nog ratificeren, maar dat wordt als een formaliteit beschouwd.

De Amerikaanse Senaat keurde het verdrag eind december goed. Daaraan vooraf gingen moeizame onderhandelingen met Republikeinse Senaatsleden, waardoor de ratificatie vertraging opliep. Russische beleidsmakers waarschuwden dat als ratificatie niet snel zou plaatsvinden, het Kremlin zich zou terugtrekken uit het verdrag. President Obama en zijn Russische collega Medvedev sloten het verdrag in april vorig jaar. Zij beloofden toen dat het akkoord voor het einde van dat jaar geratificeerd zou zijn.

De goedkeuring van het verdrag is een belangrijke stap in het streven van de Amerikaanse president naar een kernwapenvrije wereld. Ook is het een belangrijk element van zijn beleid om de betrekkingen met Moskou te verbeteren.

Het zogeheten nieuwe START-verdrag voorziet in een vermindering van de Amerikaanse en Russische arsenalen van strategische kernwapens met grofweg eenderde. Het vorige plafond, dat in 2002 werd overeengekomen, stond op 2.200 stuks. Rusland en de Verenigde Staten beschikken samen over circa 95 procent van de kernwapens in de wereld.

Russische beleidsmakers hebben aan het verdrag niet-bindende clausules toegevoegd, die stellen dat Rusland zich mag terugtrekken uit het akkoord onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in het geval van een conflict over een gepland Amerikaans raketschild. De Amerikanen hadden plannen om zo’n raketschild te plaatsen in Tsjechië en Polen, als verdediging tegen een Iraanse aanval. De Russen vreesden dat het schild tegen hen was gericht. De VS hebben dit plan afgeblazen maar onderhandelen nu met de Russen over een variant.

Ook in de Amerikaanse Senaat werden soortgelijke clausules toegevoegd. (Reuters, AP)