Problemen sponsor FC Utrecht en stadion te koop

FC Utrecht moet mogelijk op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor nu het vastgoedconcern Phanos en shirtsponsor financiële problemen heeft. Het contract ter waarde van 2,7 miljoen euro per jaar loopt aan het einde van dit seizoen af en het is onzeker of Phanos doorgaat.

Volgens clubvoorzitter Jan Willem van Dop is FC Utrecht in gesprek met twee potentiële partners, maar wordt er ook nog met Phanos over een nieuw contract onderhandeld. Van Dop wilde vanmorgen niet zeggen of Phanos de lopende verplichtingen kan nakomen. „We doen nooit mededelingen over debiteuren, maar in zijn algemeenheid kun je wel zeggen dat debiteuren door de economische malaise langzamer betalen”.

Phanos heeft problemen met het beleggingsfonds dat het prestigieuze recreatiepark Hof van Saksen in het Drentse Rolde in portefeuille heeft. Door de verslechtering van de recreatiemarkt staan financiering en rendement onder druk. Als gevolg daarvan heeft het fonds over 2010 zes procent aan de obligatiehouders uitgekeerd, in plaats van de voorspelde acht procent, stelt een woordvoerder van Phanos per e-mail. Ontevreden obligatiehouders hebben zich verenigd in een stichting. „Wij begrijpen dat beleggers teleurgesteld zijn, maar het is nog steeds een positief rendement”, aldus de woordvoerder.

FC Utrecht is de tweede eredivisieclub die geconfronteerd wordt met problemen bij de hoofdsponsor. Vorige week verbrak Vitesse per direct het contract met internetmakelaar Zuka.nl, dat zijn verplichtingen niet meer nakwam.

In de media is zorgverzekeraar Agis als nieuwe hoofdsponsor genoemd, evenals het in Utrecht gevestigde Douwe Egberts. Hoewel Utrecht-voorzitter Van Dop niets over de onderhandelingen wil zeggen, is het op zichzelf „logisch” dat Agis wordt genoemd. Het concern is al sponsor van het eerste vrouwenteam van FC Utrecht.

Naast de zorgen bij het beleggingsfonds van hoofdsponsor Phanos, heeft ook de eigenaar van Stadion Galgenwaard – projectontwikkelaar Memid Investments BV, dochter van aannemer Midreth – problemen. Midreth zou met de gemeente in de clinch liggen over de betaling van rente over een lening die het bedrijf uit het gemeentefonds kreeg bij de redding van de club in 2003. Directeur Joop Leliveld van Midreth, oud-doelman van de club, redde FC Utrecht toen door Stadion Galgenwaard met een gemeentelijke lening van 25 miljoen te kopen.

Sinds kort staat het stadion weer te koop. Volgens Van Dop hebben de club en eigenaar Frans van Seumeren interesse in overname. FC Utrecht zou tot 2018 jaarlijks 917.000 euro huur aan Memid Investments moeten betalen en ook 225.000 euro voor jeugdcomplex Zoudenbalch. Van Dop: „Wij verdienen niks met de exploitatie. Los van het voetbal zien we perspectief in activiteiten als catering en evenementen.”

Hoeveel de Galgenwaard moet opbrengen wil makelaar Cuno van Steenhoven, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff, niet zeggen. „We hebben volgende week een gesprek met de leiding van FC Utrecht over de Galgenwaard. Er heeft zich ook een beleggingsfonds gemeld”.

Voor FC Utrecht geldt FC Twente geldt als een voorbeeld. De landskampioen heeft drie jaar geleden stadion Grolsch Veste gekocht van negen investeerders en de gemeente Enschede. Daarbij hebben de betrokken partijen zich inschikkelijk opgesteld en niet de hoofdprijs gevraagd.

Het grote voordeel is volgens commercieel manager Jan van Halst dat FC Twente volledige eigen baas in zijn stadion is en aan elk biertje en elke bitterbal geld verdient. „En dat je flexibel bent ten opzichte van hurende partijen. We kunnen skyboxhouders extra faciliteiten bieden als personeelsfeesten of congressen. Maar we kunnen ook ruimten verhuren voor bruiloften en partijen.”