Palestijnen 'accepteerden' Joodse Staat Israël

Palestijnse onderhandelaars hebben zich in onderhandelingen in 2007 neergelegd bij de eis dat Israël als ‘joodse staat’ wordt erkend ook al blokkeert dat de facto het ‘recht op terugkeer’ van miljoenen Palestijnse vluchtelingen naar wat nu Israël is. Dat blijkt uit de ‘Palestine Papers’, Palestijnse documenten over tien jaar onderhandelingen met Israël waar Al-Jazeera de hand op heeft weten te leggen en die de Arabische satellietzender deelt met de Britse krant The Guardian.

De Palestijnse Autoriteit verzet zich naar buiten toe met kracht tegen de Israëlische eis, die door achtereenvolgende regeringen is verwoord. Ook de meeste Palestijnen willen er niets van weten. De Palestijnen erkenden Israël in 1993.

Maar achter gesloten deuren berustte de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat in 2007 tegenover de toenmalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, in de eis. „Als u uw staat de Joodse Staat Israël wilt noemen, kunt u doen wat u wilt”, zei hij.

In de onderhandelingen maakten Livni en andere Israëlische onderhandelaars duidelijk dat het joodse karakter van Israël betekende dat alle Palestijnen naar een toekomstige Palestijnse staat moeten kijken als hun nationale bestemming. In dat verband drong Livni er ook op aan dat Israëlische Arabieren via een landruil in die Palestijnse staat zouden terechtkomen. Daarmee, aldus The Guardian, kwam in feite een ‘transfer’ aan de orde, verplaatsing van Palestijnen van de ene naar de andere staat zonder hun instemming.

Van Palestijnse zijde is op deze onthulling nog niet gereageerd. Eerdere onthullingen, met name dat onderhandelaars erin hadden toegestemd dat Israël de meeste nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem mocht houden, zijn als ‘vertekend’ afgedaan.