OV-chipkaart makkelijk te kraken

De ov-chipkaart is nu nog makkelijker te kraken dan voorheen. Dat blijkt uit onderzoek van IT-onderzoeksjournalist Menno de Winter en de NOS. Met een eenvoudig Windows-programma en een kaartlezer van 30 euro kan het saldo op de kaart worden gemanipuleerd. De conducteur merkt hier bij controle niets van. Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, heeft vrijdag aangifte gedaan van fraude. Een woordvoerder van het bedrijf verklaarde dat „in het belang van het onderzoek” de corrupte kaarten opzettelijk niet zijn geblokkeerd. In 2008 werd de beveiligingscode van het systeem al gekraakt, maar dit kon vrijwel alleen door hackers worden gedaan. Maar met het Windows-programma OVSaldo kan iedereen elk willekeurig bedrag, met een maximum van 150 euro, op de kaart zetten. Volgens Menno de Winter zal deze software spoedig overal op internet staan. Hij publiceert zijn bevindingen vrijdag in het computertijdschrift PC-Active. Partijleden van de Tweede Kamerfractie van de SP hebben de afgelopen twee weken met een gemanipuleerde kaart gereisd. De partij wil een spoeddebat. (NRC)