Oscarstrijd tussen King's Speech en The Social Network

De race voor de Oscars, uitreiking 27 februari, staat dit jaar in het teken van een tweestrijd tussen The King’s Speech over de Britse koning George VI en The Social Network over Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. In de zwaarste categorieën – beste film, regie, acteur, actrice – zijn beide driemaal present. The King’s Speech is echter twaalf keer genomineerd voor een Oscar. De Britse film over de stotterende koning blijft The Social Network voor, die acht nominaties kreeg, zo werd gisteren in Los Angeles bekend gemaakt.

The Social Network won bij de Golden Globes, maar zaterdag kreeg The King’s Speech nog de PGA-prijs van de filmproducenten. De western True Grit verdiende tien Oscar-nominaties. De voor de gebroeders Coen conventionele western en hun grootste commerciële succes tot dusver, lijkt een gevaarlijke outsider.

De nominaties bevatten verder dit jaar weinig echte verrassingen. De nominatie voor Pixars Toy Story 3 als beste film was voorzien. Dat Christopher Nolan met de droomthriller Inception opnieuw achter het net vist bij beste regie eveneens. In 2009 leidde de omissie van diens Batmanfilm The Dark Knight bij beste film en regie tot kritiek dat The Academy – de ruim zesduizend Hollywoodprofessionals die voor de Oscars stemmen – snobistisch en elitair was. Het aantal nominaties voor beste film werd daarna verdubbeld tot tien om ruimte te maken voor blockbusters als Inception. Die krijgt verder vooral ‘technische’ nominaties als cinematografie en art direction.

Boksdrama The Fighter verdiende zeven nominaties, waaronder film en regie, maar gooit hoge ogen bij de beste mannelijke (Christian Bale) en vrouwelijke (Melissa Leo) bijrol. Balletdrama Black Swan kreeg er vijf, waaronder beste film, regie en actrice. Danny Boyle’s 127 Hours, over een klimmer die zijn eigen arm moet afzagen, is zesmaal genomineerd, onder meer voor beste film en acteur.

Bij de Oscar voor beste acteur is Colin Firth in The King’s Speech favoriet. Jeff Bridges is opnieuw genomineerd als dronken cowboy in True Grit en ook Javier Bardem (Biutiful), Jesse Eisenberg (The Social Network) en James Franco (127 Hours) zijn voorgedragen. Bij de vrouwen lijkt de strijd zich toe te spitsen tussen Annete Bening, vermoeide lesbische mater familias in The Kids Are All Right en Natalie Portman als labiele ballerina in Black Swan.