Ook Britney wil een Jan Taminiau

Vandaag begint de International Fashion Week.

Ontwerper Jan Taminiau opent het evenement. Zijn carrière zit in de lift sinds Lady Gaga zijn jurk droeg.

Modellen showden deze week de nieuwe collectie van Jan Taminiau in Parijs. Foto's Peter Stigter Jan Taminiau in Paris on 24-01-2011, collection Haute Couture S/S 2011 © PETER STIGTER
Modellen showden deze week de nieuwe collectie van Jan Taminiau in Parijs. Foto's Peter Stigter Jan Taminiau in Paris on 24-01-2011, collection Haute Couture S/S 2011 © PETER STIGTER

„Wat zo’n meisje van 25 teweeg kan brengen.” Mateloos fascinerend vindt Jan Taminiau (35) de ophef die ontstond toen Lady Gaga een zachtroze lange jas en paillettenjurk met hoog opstaande schouders en bijpassende schoenen van hem droeg. „Dit kan net het duwtje zijn dat ik nodig heb”, zegt Jan Taminiau.

De couturecarrière van Jan Taminiau zit in de lift. Hij merkte dat ook aan de belangstelling voor de modeshow die hij maandag in Parijs gaf. Andere signalen zijn een groeiend klantenbestand en de vraag van invloedrijke bladen zoals Vogue om zijn couture te fotograferen. „Dat geeft, raar genoeg, een stempel van goedkeuring”, zegt Taminiau in de keuken van een kapitale villa in Naarden waar zijn atelier is gevestigd.

Hij was in Naarden toen op zijn laptop een mailtje binnenkwam met de tekst: ‘She is wearing you in Paris.’ Afzender: Haus of Gaga, het creatieve team van Lady Gaga. Taminiau linkte de meegestuurde foto op Facebook en de respons die volgde was buitenproportioneel. Eerst meldde zich de nationale pers, vervolgens stroomden mails binnen tot uit Dubai en India. Er kwamen aanvragen om kleding te lenen van onder anderen Britney Spears. „Grappig”, vindt Taminiau, „blijkbaar spieden ook celebrities internet af.”

Het is tegen negen uur ’s avonds, een week voor de show in Parijs en de show in Amsterdam waarmee hij vanavond de Amsterdamse Modeweek opent. Borduursters, patronenmaker en naaister schuiven aan tafel. Pizza. Taminiau eet geen hap, doet hij nooit als hij werkt aan een collectie. Toch oogt hij niet gespannen.

Wie hoopt hij dat er op de eerste rang zit in Parijs? Zoiets banaals boeit de ontwerper niet. „Ik ben bezig met mijn jurken en schoenen.” Fluitend loopt hij naar zijn atelier als Toon Segers, ‘hoofd-atelier’, hem roept met een vraag over een van de twintig unieke, handgemaakte en spectaculaire couturestukken die vanavond in Amsterdam geshowd worden.

De tijd dat Taminiau zijn bedrijf met bruidsjurken draaiende hield is voorbij. Tien jaar is hij nu bezig sinds zijn afstuderen aan de modemasteropleiding Fashion Institute Arnhem. Daarvoor snuffelde hij even aan de Europese school voor antiquairs in Antwerpen, een opleiding over de basiskennis van antiek – boeiend, maar niet genoeg om het af te maken. Ook omdat Taminiau de neiging had antieke stukken te veranderen – iets toevoegen aan een wandkleed, een stoel vertimmeren. „Dat is natuurlijk niet de bedoeling van antiek.”

Taminiaus liefde voor materiaal en oude technieken kan hij inmiddels kwijt in zijn couture. Noem hem trouwens geen couturier. „Doordat veel mensen zich onterecht couturier noemen, is het een nietszeggend woord geworden. Ik ben ontwerper en maak haute couture.”

De jurken die vanavond op de catwalk voorbij komen zijn gemaakt van stof met barokke patronen en reflecterende garens. Taminiau liet ze naar eigen ontwerp weven. Met kant-en-klare stoffen werkt hij nooit. Zijn specialiteit is het verwerken van pailletten en steentjes zodat er bijvoorbeeld diepte, en kleurnuances in de stof ontstaan. Fascinerend en mooi, dat vindt prinses Máxima ook, zij draagt Taminiaus maatkleding. Een groot compliment, maar niet iets waar Taminiau mee te koop loopt. „Ik praat niet over mijn klanten. Het is niet mijn taak om daar een slaatje uit te slaan.”

Dat doet hij alleen met iemand als Lady Gaga of heel soms met een Bekende Nederlander – maar liever niet te vaak, want het moet wel exclusief blijven. Dat vrijwel niemand past in de extreem krappe en kostbare couture – tot opluchting van Taminiau ook Britney Spears niet – is een fijn excuus om kleding niet uit te lenen.

Toch zijn sterren voor ontwerpers van onschatbare waarde voor het vergroten van de naamsbekendheid, net als kostbare shows. Helemaal in het geval van Taminiau die geen commerciële shows voor winkeliers en inkopers geeft. Hij wil inspireren met waanzinnige showstukken. „Mijn werk gaat niet over de realiteit. Neem alleen de schoenen, bijna dertig centimeter hoog zijn ze. Daar hoeft niemand mee naar de supermarkt. Erop lopen is als een trapezeact. Tijdens de show zorgt het voor een spanningselement en geeft het een kwetsbaarheid die ik mooi vind.”

Werkt de betovering, dan dienen zich klanten aan. Soms bestellen ze een afgezwakte versie van het getoonde, of iets totaal anders, maar wel herkenbaar als een Taminiau. En soms gunt een artiest als Lady Gaga een free publicity-moment door te kiezen voor vooruitstrevende kleding van een jonge expressieve ontwerper. „Als ze mij kiest, kiest ze niet voor Chanel of Dior – merken waarvoor ze geld krijgt als ze die draagt.”

Amsterdam International Fashion Week streamt alle catwalkshows die alleen voor genodigden zijn. Bekijk de beelden live op kijk ze later terug, via: www.amsterdamfashionweek.com