Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

OM gaat meer geld weghalen bij criminelen

Het OM gaat de komende jaren nog meer geld ‘plukken’ van criminelen. Minister Opstelten van Justitie stelt hiervoor dit jaar tien miljoen euro extra beschikbaar, en dat loopt op tot 20 miljoen vanaf 2013.

Kabinet hoopt jaarlijks 100 miljoen te plukken
Vandaag brengt minister Opstelten een besloten werkbezoek aan het Landelijk Parket in Rotterdam, waar hij zich laat informeren over de aanpak van het OM. Het kabinet hoopt uiteindelijk tot 100 miljoen euro per jaar op te halen bij criminelen. Volgens Opstelten is dit een signaal dat misdaad niet loont.

Aanpak OM
Twee speciale opsporingsteams, waarin de Nationale Recherche en de FIOD samenwerken, gaan zich landelijk richten op criminele financiële dienstverleners. Het eerste team gaat dit voorjaar van start.

50 miljoen in 2009
In 2009 werd bijna vijftig miljoen euro binnen gehaald door de Pluk-ze-wet.