Obama’s State of the Union ‘centrumrechtse boodschap’

Obama spreekt zijn State of the Union in het congres uit in Capitol Hill in Washington. Foto Reuters / Jim Young
Obama spreekt zijn State of the Union in het congres uit in Capitol Hill in Washington. Foto Reuters / Jim Young Obama spreekt zijn State of the Union in het congres uit in Capitol Hill in Washington. Foto Reuters / Jim Young

Dit is het “Spoetnik-moment van onze generatie”, zei Obama vannacht in zijn jaarlijkse rede (tekst) tot het congres. Zijn toespraak concentreerde zich dit jaar voornamelijk op de binnenlandse politiek.

Een halve eeuw geleden wisten de Amerikanen niet hoe ze de Russen konden aftroeven in de race naar de maan. Maar door investeringen en beter onderwijs passeerden we niet alleen de Sovjets, aldus Obama. Het creëerde een nieuwe golf van uitvindingen en miljoenen banen. Obama wil graag zo’n nieuw Spoetnik-moment, om de economische crisis te boven te komen.

Enkele speerpunten die Obama presenteerde:

 • Samenwerking en meer eensgezindheid tussen Republikeinen en Democraten.
 • Heel snel veel banen creëren.
 • Einde aan belastingvoordeel rijkste 2 procent van de Amerikanen.
 • Uitgaven van de federale overheid vijf jaar bevriezen. Met uitzondering van uitgaven aan onderwijs, onderzoek en infrastructuur.
 • Investeren in schone energie.
 • NRC-correspondent Tom-Jan Meeus geeft aan wat de betekenis van de State of the Union is:

  “De politieke betekenis is dat dit het begin van herverkiezingscampagne is. De afgelopen twee jaar had Obama, vooral door het stimuleringsbeleid en het debat over het zorgstelsel, een relatief progressief imago. Dat heeft de Democraten vorig jaar de verkiezingen gekost. Nu presenteert hij zich als centrist die bereid is met Republikeinen in het Congres te werken.”

  “De inhoudelijke betekenis is dat hij Republikeinen openingen lijkt te bieden inzake het overheidstekort, bevriezing uitgaven voor vijf jaar en de belastingen, lagere belastingen voor bedrijven. Tekenend is verder dat de woorden klimaatverandering, Guantánamo Bay en vrij wapenbezit niet in de toespraak voorkwamen. ‘Het was een centrumrechtse toespraak’, zei een Republikein hier vannacht, en daar zit wat in.”

  “De symbolische betekenis vind je terug in het ‘Spoetnik-moment’. Dit is in de toespraak geschreven voor de geschiedenisboeken. Een State of the Union is een week later doorgaans vergeten. Met een pakkend citaat – een zinger noemen ze dat hier – kun je proberen de herinnering aan de toespraak in leven te houden. In dit geval: het moment waarop de VS er weer bovenop kwamen. Het geeft meteen aan hoezeer zo´n toespraak het product van opiniepeilingen en ander onderzoek is. Hij heeft dat ‘Spoetnik-moment’ vorig jaar november al eens op een gehoor uitgeprobeerd.”

  Begrotingstekort VS
  De VS kampt met een begrotingstekort van 1,3 biljoen dollar. De werkloosheid schommelt momenteel om en nabij de 9,4 procent.

  Kijk hier naar de volledige State of the Union toespraak.