Niemand van het Nederlandse kabinet heeft tijd voor conferentie in Davos

Schoonmaker in congreszaal van World Economic Forum. Foto Reuters A worker vacuums the stage of the plenary hall at the Congress Center in Davos January 25, 2011. The annual meeting of the WEF takes place under heavy security measures from January 26 to 30 in the Alpine resort, and will be attended by top politicians, monetary policymakers and senior business executives. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: POLITICS BUSINESS)
Schoonmaker in congreszaal van World Economic Forum. Foto Reuters A worker vacuums the stage of the plenary hall at the Congress Center in Davos January 25, 2011. The annual meeting of the WEF takes place under heavy security measures from January 26 to 30 in the Alpine resort, and will be attended by top politicians, monetary policymakers and senior business executives. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Oud-premier Balkenende mocht graag in Davos vertoeven. Te midden van de tientallen andere regeringsleiders. Ook Lubbers was een trouw bezoeker: hij kwam, gevolgd door vele camera’s, in 1992 nog Nelson Mandela ‘zomaar’ op straat tegen.

En Rutte? Die heeft de jaarlijkse conferentie in de Zwitserse bergen niet in zijn agenda weten te krijgen. „Bij de start van een kabinet vragen veel zaken om aandacht. Het viel niet in te passen”, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. En Rutte heeft deze week ook het debat in de Tweede Kamer over de politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz. „Maar voor 2012 heeft hij al een potloodreservering in de agenda staan.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy maken wel tijd vrij voor de topconferentie die dit jaar het motto Shared Norms for the New Reality heeft meegekregen.

Ook minister De Jager heeft het te druk voor Davos. Zijn Amerikaanse collega minister Timothy Geithner is er wel, evenals de president van de Europese Centrale Bank Jean Claude Trichet. „Agendaproblemen”, geeft de woordvoerder van De Jager aan. „Maar we gaan zeker ons best doen om er volgend jaar wel bij te zijn.”

Volle agenda’s mogen het voor Nederlandse politici moeilijk maken om naar Davos te komen, de Russische president Medvedev laat zich zelfs niet van deelname weerhouden door een terreuraanslag op het grootste vliegveld van Moskou, waarbij 35 mensen omkwamen. Hij stelde zijn komst alleen een dag uit, aldus de organisatie in Davos.

De jaarlijkse discussie- en netwerkbijeenkomst van CEO’s van grote bedrijven, politici, leiders van internationale organisaties en opiniemakers wil Medvedev, die vaak heeft gepleit voor buitenlandse investeringen in zijn land, kennelijk niet missen. Hij staat met een belangrijke toespraak prominent op het programma voor vanavond.

Ook een belangrijke Nederlandse geestverwant van premier Rutte in het bedrijfsleven, Alcatel-Lucent- topman Ben Verwaayen, is van de partij. In een blog dat hij voor de gelegenheid bijhoudt poneert Verwaayen een stelling die met een beetje goede wil uitgelegd kan worden als een boodschap aan alle afwezigen, inclusief de Nederlandse politici. „Het grootste risico in deze tijd”, stelt hij, „is vergeten wat voor mogelijkheden er zijn. We hebben nu geen behoefte aan het sluiten van de mentale en politieke gordijnen.”

Verwaayen, die member of the board van het World Economic Forum is, schrijft op de eerste dag over het programma van de conferentie in Davos: „Er zijn talloze risico’s om het over te hebben: op het gebied van de veiligheid, economische groei, energie, armoede, demografie... De Westerse wereld lijkt de mensen die denken dat het glas half leeg is te belonen. Ze zijn meer in de mode dan mensen zoals ik, mensen die vinden dat het glas half vol is.”

Verwaayen staat niet alleen, aldus een rapport dat accountantsfirma PwC gisteren in Davos uitbracht: het vertrouwen in de toekomst zou onder topmannen van grote bedrijven over de hele wereld weer terug zijn op het niveau van voor de crisis. Bijna de helft van de ondervraagde ondernemers zou er veel vertrouwen in hebben dat hun bedrijf dit jaar zal groeien, terwijl vorig niet meer dan dertig procent die verwachting had.

Maar is het met die aftrap in Davos op de eerste dag alvast 1-0 voor de optimisten? De econoom Nouriel Roubini, ook bekend als ‘Dr Doom’ omdat hij de financiële crisis als een van de eersten voorspelde, deed vanochtend zijn naam eer aan door in een openbaar debat de optimisten enige ontnuchterende constateringen voor te houden. „De stemming in de markten is iets verbeterd”, erkende Roubini, „maar de fundamentele problemen van de Eurozone zijn niet opgelost”.

In Ierland is de regering bezweken, in Griekenland is nog altijd geen sprake van een werkelijk fundamentele herstructurering van de economie, problemen worden vooruitgeschoven en bovenal: „Er is krimp, en geen strategie voor groei, in de periferie van de eurozone.”

En in groter verband ontbreekt het ook nog altijd aan samenwerking bij de aanpak van de financiële crisis, zo gaan we „van een G20-wereld, naar een G-nul-wereld”, aldus Roubini.