Moskou belooft strengere controle op luchthavens

De Russische president Medvedev heeft een verscherping aangekondigd van de veiligheidsmaatregelen op alle Russische luchthavens, in reactie op de aanslag op het Domodedovo-vliegveld in Moskou, maandag. Op televisie verklaarde hij dat per direct „alomvattende controles” worden ingevoerd, naar Amerikaans en Israëlisch voorbeeld.

In 2014 worden de Olympische Spelen in Rusland gehouden en in 2018 het WK voetbal. Na de aanslag zijn vragen gerezen of het Kremlin bij die evenementen de veiligheid wel kan garanderen.

Medvedev stelde zijn geplande toespraak gisteren op het World Economic Forum in Davos uit. Hij zou daar buitenlandse bedrijven oproepen om te investeren in Rusland, dat in crisis verkeert. De aanslag heeft de zorgen over het investeringsklimaat vergroot.

Medvedev hekelde gisteren de directie van de luchthaven. Volgens hem waren de veiligheidsmaatregelen zo slecht dat er „totale anarchie” heerste. Hij zei niet waarom de veiligheidsafdeling van het Kremlin de problemen niet eerder aan de kaak had gesteld. Er wordt een onderzoek ingesteld om te kijken of de directie nalatig is geweest.

Premier Poetin zei dat de daders hard zullen worden gestraft. „Vergelding is onvermijdelijk”, zei hij op televisie. De aanslag is nog niet opgeëist. Verwacht wordt dat de dader uit de Noord-Kaukasus komt. Rebellen uit die regio zijn de afgelopen jaren voor diverse aanslagen verantwoordelijk geweest. Sotsji, waar de Spelen worden gehouden, ligt er vlakbij.

Moskou heeft bij eerdere aanslagen ook beloofd de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.