Mogelijk kartel in de reisbranche

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt de reiswereld van het maken van verboden afspraken. De NMa deed gisteren invallen bij de drie grootste reisondernemingen: TUI, Thomas Cook en OAD. Ook de brancheorganisatie, ANVR, kreeg inspecteurs van de kartelwaakhond over de vloer.

De NMA zegt in een verklaring het „vermoeden” te hebben dat de Mededingingswet is overtreden. Er zijn mogelijk afspraken gemaakt over prijzen en marktverdeling. De NMa zette 60 medewerkers in en nam bij de invallen documenten en computers in beslag. De autoriteit benadrukt dat het tot nu toe gaat om een vermoeden. „Het feit dat de NMa deze onaangekondigde bedrijfsbezoeken uitvoert, wil uitdrukkelijk niet zeggen dat de bedrijven in kwestie zich schuldig hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag”, zo zegt de NMa.

De betrokken bedrijven ontkennen dat er onderlinge afspraken zijn gemaakt. TUI Nederland zegt wel „alle medewerking” te zullen verlenen aan het onderzoek en ziet de uitkomst „met vertrouwen tegemoet”. Ook de ANVR is zich van geen kwaad bewust. Een woordvoerder van de organisatie zegt ervan overtuigd te zijn dat de aangesloten leden „een juiste en correcte werkwijze” hebben gehanteerd. Waarom de NMa ook bij de ANVR een inval deed, wil geen van beide partijen zeggen. Mogelijk heeft het te maken met de rol van Steven van der Heijden, de bestuursvoorzitter van TUI Nederland, die tevens voorzitter is van de koepelorganisatie.

De reisbranche is goed voor een omzet van 10 miljard euro per jaar. TUI Nederland (Holland International, Arke, Kras en andere merken), een dochterbedrijf van het Duitse TUI, is marktleider met een omzet van 1,4 miljard euro in 2010. Het Nederlandse OAD is nummer twee met een omzet van ongeveer 500 miljoen. Het Britse Thomas Cook (Neckermann, Vrijuit) zit daar dichtbij.