Misbruikers nog steeds werkzaam in jeugdzorg

Het OM onderzoekt 36 zaken van misbruik in de jeugdzorg. Groepsleiders, pleegouders, artsen en psychiaters die zich mogelijk aan kinderen hebben vergrepen, blijken nog steeds in de jeugdzorg te werken, schrijft het AD vandaag.

De commissie Samson, die onderzoek doet naar seksueel misbruik van kinderen in pleeggezinnen en overheidsinstellingen, publiceert vandaag een tussenrapport.

350 meldingen misbruik
De commissie kreeg in een half jaar tijd 350 meldingen van seksueel misbruik binnen, waarvan 36 gevallen door het OM worden onderzocht. Deze zaken zijn niet verjaard en zodoende kunnen de daders nog worden berecht.

‘Kinderen dubbel beschadigd’
Commissievoorzitter mr. Rieke Samson-Geerlings noemt de verhalen van slachtoffers tegenover het AD ‘onthutsend’. “Dit gaat om kinderen die eigenlijk dubbel beschadigd zijn.”

Onderzoek commissie Samson
Rouvoet en Hirsch Ballin besloten in maart vorig jaar tot het instellen van de onderzoekscommissie naar aanleiding van meldingen van seksueel misbruik van kinderen die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen waren geplaatst.