'Kunstoverschot' ING gaat naar ziekenhuizen

None

ING heeft geen ruimte meer om alle werken uit de bedrijfscollectie op te hangen.

ING schenkt een ‘kunstoverschot’ van 2.000 werken aan zorginstellingen. Door de toename van internetbankieren heeft de bank steeds minder kantoren nodig. ING komt inmiddels muren tekort om alle 25.000 verzamelde kunstwerken op te hangen.

Van sommige kunstenaars – ING koopt vooral figuratieve kunst – werden tientallen werken gekocht om voor uniforme inrichting van nieuwe bankgebouwen te zorgen. Na overleg met de kunstenaars besliste ING dat zorginstellingen een mooi alternatief vormen voor de eigen kantoren.

Het Catharina ziekenhuis in Eindhoven ontving veertig werken en is daar „erg gelukkig” mee, zo laat een woordvoerder weten. Het kunstbeleid was in het ziekenhuis de laatste jaren een beetje in het slop geraakt. Nu er een grote renovatie op komst is, heeft het ziekenhuis besloten een „meer huiselijke sfeer te creëren”. Het ziekenhuis verwacht dat de kunst onder meer helpt om gesprekken op gang te brengen tussen patiënten in wachtruimtes.

Dat er nu voormalige kantoorkunst in het ziekenhuis komt te hangen, lijkt de patiënten niet te deren. De wachtenden bij het hartcentrum geloofden alvast niet in de ‘helende krachten’ van specifieke kunst. Maar ze vinden het aangenaam dat er iets hangt dat afleidt. Een patiënt: „Wat fleurigheid kan nooit kwaad.” (NRC)