Kort nieuws Buitenland

Ierland verhoogt status Palestijnen

Dublin, 26 jan. Ierland verhoogt de diplomatieke status van de Palestijnse vertegenwoordiging in Dublin van delegatie naar missie, de een-na-hoogste klasse onder ambassade. Dat heeft het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Het hoofd van de Palestijnse vertegenwoordiging heet in Ierland voortaan ambassadeur, net als in Frankrijk, Portugal, Spanje en Noorwegen. Israël riep vandaag de Ierse ambassadeur op het matje. Vorige week boekte ook de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Washington een symbolische overwinning, toen zij er voor het eerst de Palestijnse vlag hees. (AP)

Aanslagen in twee Pakistaanse steden

Lahore, 26 jan. Bij twee zelfmoordaanslagen op processies van shi’itische moslims in de Pakistaanse steden Lahore en Karachi zijn gisteren zeker veertien mensen omgekomen. In Lahore werden tien mensen gedood nadat een zelfmoordenaar zichzelf opblies toen een agent hem wilde fouilleren. In Karachi werden vier mensen gedood bij een zelfmoordaanslag met een motorfiets. De Talibaan hebben de aanslag in Lahore opgeëist. Ongeveer een op de vijf Pakistanen behoort tot de shi’itische minderheid, die vaker doelwit is geweest van aanslagen door extremisten. (AP, BBC)

Negen doden bij aanslag Thailand

Bangkok, 26 jan. Bij een bomaanslag op het platteland in het zuiden van Thailand zijn gisteren negen dorpsbewoners om het leven gekomen. Ze waren onderweg met een vrachtwagen bij de plaats Yala, toen er naast hen een bom ontplofte. Het is al geruime tijd onrustig in het zuiden van Thailand. Vorige week nog doodden opstandelingen, die voor afscheiding strijden, vier Thaise militairen in de naburige provincie Narathiwat. In totaal zijn er sinds 2004 ruim 4.000 mensen gedood bij het conflict met de islamitische opstandelingen. (Reuters, BBC)

Uitstel begrafenis van oud-president

Miami, 26 jan. Het lichaam van de op Eerste Kerstdag overleden oud-president van Venezuela, Carlos Andrés Pérez, wordt nog zeker ruim zeven weken niet begraven. Zijn eerste vrouw, Blanca Pérez, van wie hij nooit scheidde, wil dat zijn lichaam in Venezuela wordt begraven. Zijn minnares Cecilia Matos wil dat dat in Miami gebeurt. Volgens Matos heeft Pérez verklaard niet te willen worden begraven in Venezuela zolang Hugo Chávez daar de macht heeft. Pérez weerstond in 1992 een couppoging van Chávez. (AP)