Kort nieuws Binnenland

Minister moet de uitbreiding spoor Arnhem uitleggen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 jan. Minister Schultz van Haegen (Verkeer, VVD) moet binnen acht weken aangeven waarom het niet mogelijk is om de maximumsnelheid van treinen bij het station Arnhem te verlagen van 60 kilometer per uur naar 40 kilometer per uur. Dat heeft de Raad van State vanochtend bepaald. Ook moet de minister duidelijk maken dat de prognoses over het aantal treinen een „realistisch toekomstbeeld” geven. Ze moet verder de geluidbelasting van een aantal woningen opnieuw berekenen en uitleggen of wordt voldaan aan trillingsnormen. De capaciteit van het spoor bij Arnhem wordt op dit moment vergroot. Het werk moet eind dit jaar klaar zijn. De werkzaamheden mogen vooralsnog doorgaan, aldus de uitspraak.

Extra geld voor ‘plukken’ crimineel

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 26 jan. Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt de komende jaren extra geld om criminelen te ‘plukken’. Nu is er per jaar nog tien miljoen euro beschikbaar om onderzoek te doen naar het ontnemen van criminele vermogens. In 2013 moet dat twintig miljoen euro zijn, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie vanochtend. Met het geld moeten meer financieel deskundigen bij het Openbaar Ministerie, de politie en opsporingsdiensten worden aangenomen. Het ministerie hoopt hierdoor vanaf 2018 honderd miljoen euro per jaar af te nemen van criminelen.

Milieudefensie voert actie bij Shell

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 26 jan. Vanochtend hebben actievoerders van Milieudefensie het hoofdkantoor van Shell in Den Haag beklommen en een groot spandoek met daarop de tekst ‘Shell, Let’s go clean Nigeria!’ opgehangen. Vandaag is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over Shells handelen in het West-Afrikaanse land. Milieudefensie wil dat Shell gelekte olie in Nigeria opruimt en stopt met het verbranden van gas dat vrijkomt bij de oliewinning. De actie werd even voor tien uur op last van de politie beëindigd.

Opgegraven toren krijgt eigen plek

Nijmegen, 26 jan. De fundering van een middeleeuwse stadstoren die vorige week onverwacht werd gevonden bij werkzaamheden op Plein 1944 in Nijmegen, krijgt een vaste plek op het plein. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. De restanten worden wel verplaatst, omdat de toren precies in de inrit ligt van een nog aan te leggen ondergrondse parkeergarage. Aan weerszijden van de toren is een anderhalf meter dikke stadsmuur gevonden. Volgens de gemeente zou dat kunnen betekenen dat Nijmegen rond 1350 een dubbele stadsmuur had. In Nederland was dat tot nu toe alleen van Deventer bekend. (Novum)

Illegale bordelen opgerold in Almelo

Almelo, 26 jan. De politie heeft de afgelopen tijd in Almelo vier illegale bordelen in woningen opgerold. Bij de acties zijn twee buitenlanders aangetroffen die mogelijk slachtoffer zijn van mensenhandel. Dat meldde de politie gisteren. In een van de bordelen, die bestemd was voor homoprostitutie, werd een mannelijke prostitué uit Venezuela aangetroffen die mogelijk slachtoffer is van mensenhandel. Bij een ander bordeel was een prostituee uit Brazilië slachtoffer van mensenhandel. (Novum)

Lichtgewonden bij ongeluk schoolbus

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 jan. Bij een busongeluk vanochtend op de A13 ter hoogte van Ypenburg zijn enkele kinderen van een school uit Zwijndrecht lichtgewond geraakt. Dat meldde regionale omroep RTV West vanochtend. Volgens getuigen reed een vrachtwagen achterop een schoolbus, die vervolgens een tweede bus raakte die daarvoor reed. Er zijn drie kinderen met hoofd-, nek- en rugklachten uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Ze waren op schoolreisje naar Naturalis.

Locomotief ramt vrachtwagen

Maastricht, 26 jan. Een locomotief heeft vanochtend op een goederenspoor in Maastricht de aanhanger van een zwaarbeladen vrachtwagen geramd. Bij het ongeluk vielen geen gewonden, meldde de politie. De vrachtwagen was geladen met dertig ton gemalen tegels toen het rond 07.45 uur tot een aanrijding kwam. De aanhanger raakte beschadigd. (Novum)