‘Julio Poch komt definitief vrij en keert terug naar Nederland’

Archief
Archief foto van Julio Alberto Poch

Piloot Julio Poch komt binnenkort “definitief vrij”. Zijn Nederlandse en Argentijnse advocaten zeiden gisteren in Pauw & Witteman dat “volledig” aangetoond is dat verklaringen van collega’s die hem zouden hebben horen spreken over betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur “berusten op interpretatie”.

Poch is al op vrije voeten maar moet nog in Argentinië het definitieve oordeel van de rechter afwachten. Volgens zijn advocatenteam Geert-Jan Knoops en Gerardo Ibanez kunnen de verhoren van twaalf getuigen de afgelopen weken, gedaan door een Nederlandse rechter-commissaris, niet tot een andere conclusie leiden dan ontslag van alle rechtsvervolging. De oud-Transavia-piloot, die via een Skype-verbinding in de uitzending meesprak, zei dat hij dan naar Nederland terugkeert.

Poch wordt verdacht van betrokkenheid bij zogenoemde ‘dodenvluchten’ tijdens de laatste Argentijnse dictatuur. Tijdens een etentje met collega-piloten zou hij hebben gezegd dat hij betrokken was bij de vluchten waarbij tegenstanders van de militaire junta van Jorge Videla boven de zee uit vrachtvliegtuigen werden gegooid.

Poch, die de Nederlandse en de Argentijnse nationaliteit bezit, werd in september 2009 opgepakt in de Spaanse stad Valencia op zijn laatste vlucht als gezagvoerder bij Transavia.

Bekijk hieronder de uitzending van Pauw & Witteman van gisteren: