'In Amerika heerst een cultuur van wreedheid'

Het leven in de VS wordt steeds harder, zegt een bekende hoogleraar.

De Amerikaanse samenleving komt steeds meer in de ban van een cultuur van wreedheid. Dit schrijft de Amerikaanse hoogleraar Opvoeding Henry Giroux in een veelbesproken artikel dat al snel is gaan rondzingen op Facebook .

Volgens Giroux vergissen de mensen zich die de aanslag op Congreslid Gabrielle Giffords, eerder deze maand in Arizona, zien als de daad van een jongeman die in de war was. Of als een teken dat de politieke discussie te venijnig is geworden.

Het probleem speelt in heel onze samenleving, aldus Giroux op de website thespec.com. Het lijkt wel alsof geweld vanzelfsprekend is geworden. In de VS is „een cultuur van wreedheid” gegroeid.

Hij ziet die wreedheid en die achteloze manier waarop geweld wordt aanvaard op een aantal niveaus. Allereerst in de kille manier waarop mensen die arm zijn of werkloos worden beschouwd als losers die de bescherming van sociale zekerheid en publieke voorzieningen eigenlijk niet waard zijn. We hebben onvoldoende in de gaten dat de Amerikaanse droom, dat je door hard werken vooruit kunt komen, voor veel mensen is verworden tot een strijd om te overleven, zegt hij.

Een andere factor is de agressieve en haatzaaiende taal van veel rechtse media. Hier is een machtige combinatie van politieke en economische belangen aan het werk die het Amerikaanse publiek meesleept in het achteloos accepteren van wreedheid.

Het derde probleem is volgens Giroux de vanzelfsprekendheid waarmee geweld in films en games wordt aanvaard. Het lijkt onschuldig vermaak, maar die cultuur van hypergeweld en martelingen verschuift wel heel makkelijk van fictie naar het echte leven, schrijft Giroux. Daardoor ga je bijna denken dat het normaal is overal geweld te zien. (NRC)