Hoe Tjeerd Talsma zijn draai maakte

Beginnen ze bij de PvdA onder druk van de peilingen helemaal van streek te raken? Het bleef vrijwel onopgemerkt, maar bijna was de PvdA een hartelijke samenwerking aangegaan met de PVV. Althans, als het gelegen had aan Tjeerd Talsma, lijsttrekker en fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten van Noord-Holland.

In Het Parool stond afgelopen zaterdag onder de kop De PVV in het provinciebestuur? te lezen: „Lijsttrekker Tjeerd Talsma van de PvdA prijst de inspanningen van Hero Brinkman om de democratisering van de PVV op gang te krijgen. ‘Daar heb ik respect voor. Met Wilders heb ik niets, maar Brinkman lijkt mij uit een ander hout gesneden. Met Hero kunnen, denk ik, best zaken worden gedaan. We sluiten de PVV niet uit als coalitiepartner.’”

Toen ik die onvergetelijke zinnen had gelezen, riep ik meteen een markant PvdA-lid, met wie ik toevallig onder één dak leef, tot de orde. Ze ondernam net pogingen om het verkiezingsaffiche met de nobele slogan Het moet eerlijker op het raam te bevestigen.

„Jullie gaan samen met de PVV”, riep ik, „schrijf dat er nog even bij op dat affiche.”

Mijn vrouw dacht dat ik een grapje maakte, maar ze verbleekte toen ik het citaat op gedragen toon begon voor te lezen. „Talsma – wie is dat ei?” vroeg ik. „Moeten we daarop gaan stemmen?”

Ze keek me met open mond aan, het affiche als een gestreken vlag in de hand. „Lees dat nog eens…”, zei ze toonloos.

Ik deed het met en uit liefde. Toen ik uitgelezen was, zocht ze even steun bij de boekenkast, waar ook nog een paar boeken over Joop den Uyl in moesten staan. Die wilde ook altijd eerlijk delen, maar toch niet met Hans Janmaat, voorzover ik mij kon herinneren.

„Dit kan niet waar zijn”, mompelde ze.

„Wen er maar vast aan”, citeerde ik Geert Wilders. „Als Cohen dit laat passeren, kan hij net zo goed meteen ophouden”, voegde ik eraan toe.

Het toeval wilde dat Hero Brinkman nog diezelfde zaterdag in opspraak kwam met vergaande uitspraken over hoofddoekjes. Die mochten niet meer in het provinciehuis gedragen worden, ook niet door stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik. Deze uitspraken van Brinkman stonden nota bene in Het Parool op dezelfde pagina als de liefdesverklaring van Tjeerd Talsma aan de PVV.

En toen? Graag zou ik op deze plek het koortsachtige overleg beschrijven dat in de top van de PvdA moet hebben plaatsgevonden. Belletje Cohen naar Ploumen. „Lilianne, is die Talsma gék geworden? Alsof ik het al niet moeilijk genoeg heb.” Belletje Ploumen naar Talsma: „Tjéérd, dat was erg verkéérd.”

Helaas staat mijn vrouw niet dicht genoeg bij de Olympus van haar partij om mij uit de eerste hand verslag te kunnen doen. Maar dat het een onrustig weekend was in de partijtop bleek maandag toen Tjeerd Talsma ons zijn vernieuwde visie op die geweldige Hero en zijn partij deed geworden. „Onacceptabel, schandalig en onuitvoerbaar”, noemde hij het voorstel van Brinkman. „Brinkman bepleit een schending van de grondrechten. Dit valt mij ontzettend tegen van Brinkman.”

Talsma vond nu ook opeens dat er toch maar géén samenwerking met de PVV moet komen.

„Eind goed al goed”, zei ik tegen mijn vrouw.

Maar het valt me wel op dat ze dat affiche nog steeds niet heeft opgehangen.

    • Frits Abrahams