Hezbollah-kandidaat wordt premier Libanon

Najib Mikati van Hezbollah werd gisteren beëdigd als premier.

De Libanese president Michel Suleiman heeft Najib Mikati beëdigd als premier. De telecomtycoon wordt gesteund door de machtige shi’itische organisatie Hezbollah. Mikati kreeg 68 stemmen in het 128 leden tellende parlement. Hij versloeg hiermee de demissionair premier Saad Hariri als kandidaat. Na zijn beëdiging zei Mikati zo snel mogelijk te willen beginnen met het vormen van een nieuwe regering.

Hezbollah bracht de nationale eenheidsregering van Saad Hariri op 12 januari ten val door zijn ministers en die van geallieerde shi’itische en christelijke partijen terug te trekken. Reden was de weigering van de premier om de officiële banden te verbreken met het Libanon Tribunaal in Leidschendam, dat de moord in 2005 op Hariri’s vader oud-premier Rafiq Hariri onderzoekt.

Door het overlopen van druzenleider Walid Jumblatt kreeg de door Syrië en Iran gesteunde zijde van Hezbollah genoeg stemmen in het parlement om Mikati als formateur erdoor te drukken. Hariri heeft al aangekondigd in geen geval met zijn door het Westen gesteunde sunnitisch-christelijke alliantie deel te nemen aan een regering onder een door Hezbollah aangewezen kandidaat.

Duizenden aanhangers van Hariri gingen gisteren in verschillende Libanese steden de straat op om te protesteren tegen de beëdiging van Mikati. Hariri riep gisteren daarom uit tot ‘dag van woede’. In de stad Naameh raakten soldaten slaags met aanhangers van Hariri. Hierbij vielen twee gewonden. Maandag was het ook al onrustig in hoofdstad Beiroet en in de stad Tripoli, hier wonen veel aanhangers van Hariri.

Washington waarschuwde gisteren dat de Amerikaanse hulp aan Libanon problematisch kan worden als Hezbollah een dominante rol in de regering gaat spelen. (Reuters, AP)