Verbod op demonstraties afgekondigd in Egypte

Demonstranten vannacht in Kairo.
Demonstranten vannacht in Kairo. Foto AP / Ben Curtis

Update 11.30 uur: De oproerpolitie is in groten getale op de been gebracht in de Egyptische hoofdstad Kairo. De minister van Binnenlandse Zaken heeft een verbod afgekondigd op samenscholing, of welke vorm van protest dan ook. De politie is opgedragen direct in te grijpen bij de eerste tekenen van groepsvorming.

Volgens persbureau Reuters is het vanochtend rustig  gebleven in Kairo. De protesten van gisteren duurden tot diep in de nacht en legden gedeelten van de stad lam, maar inmiddels is de ochtendspits weer normaal op gang gekomen. Het is afwachten of de protesten de komende dagen een eigen dynamiek krijgen, of dat het zoals in 2008 en 2010 bij een kortstondige uitbarsting blijft. Opvallend is dat de grootste en fundamentalistische oppositiepartij, de Moslimbroederschap - die de straten met één oproep vol zou kunnen krijgen - zich tot nu toe stil heeft gehouden.

Een aantal demonstranten liet aan Reuters weten vandaag weer de straat op te willen gaan. Ze eisen dat er een einde komt aan het regime van president Mubarak. Het lijkt erop dat ze sociale media als Facebook en Twitter moeilijker kunnen gebruiken om te groeperen, aangezien de regering de netwerken probeert te blokkeren. Zo is Twitter.com door blokkades slecht bereikbaar.

Gisteren kwamen in heel Egypte twee demonstranten en een politieagent om. De politie vuurde traangras af en zette waterkanonnen in om de grote groep demonstranten van het centrale plein te krijgen. Dat zag er zo uit:
http://www.youtube.com/watch?v=CBrewmOB0po
Klik hier voor een fotoserie.