Griekse illegalen weigeren eten uit protest

Bijna driehonderd illegale immigranten zijn gisteren in hongerstaking gegaan in Athene en Thessaloniki om van de Griekse regering een verblijfsvergunning te eisen voor iedereen die al enige tijd in het land leeft en werkt of heeft gewerkt.

Het zijn vooral jonge mannelijke illegalen die op Kreta in de landbouw hebben gewerkt. De afgelopen dagen zijn ze naar het vasteland gekomen voor hun protestactie. Die is voorbereid in samenwerking met linkse studentengroepen en de vakbonden.

Een groep van ongeveer vijftig man houdt zijn actie in een vakbondsgebouw in Thessaloniki. De meeste hongerstakers zijn gegaan naar een gebouw van de rechtenfaculteit in Athene dat was gesloten wegens renovatie. Volgens de wet is universiteitsterrein beperkt toegankelijk voor de politie.

Door de economische crisis en de harde bezuinigingsmaatregelen die zijn genomen om te proberen de overheidsfinanciën onder controle te brengen, zijn veel illegale immigranten hun werk kwijtgeraakt. Volgens een woordvoerder van de hongerstakers zijn er ongeveer 460.000 illegale immigranten in Griekenland, en is ongeveer een derde van hen de afgelopen maanden zijn baan kwijtgeraakt na jarenlang te hebben gewerkt. Daardoor maken zij geen kans op een verblijfsvergunning.

In een communiqué liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat er geen sprake kan zijn van een algemene legalisering.

Griekenland is voor veel illegale immigranten een springplank naar andere landen van de Europese Unie. Volgens cijfers van de regering zijn er vorig jaar 128.000 illegale immigranten binnengekomen. (AP, AFP)