Geslachtskeuze bepalen via de medische koerier

Londens lab moet spermacellen op X- en Y-chromosomen selecteren.

De circa tweehonderd mensen die belangstelling hebben voor de „mobiele spermakit” van Bert van Delen zijn een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. Maandag maakte de bedrijfsjurist in het tv-programma Nieuwsuur bekend dat hij stellen via een maas in de wet gaat helpen het geslacht van hun kind te bepalen, zonder dat daarvoor een medische grond is. In Nederland is dat bij wet verboden.

Van Delen is omstreden in de medische wereld. In 1995 vestigde hij in Utrecht een genderkliniek, die geslachtskeuze op niet-medische gronden mogelijk maakte door middel van zaadscheiding. Na invoering van de Wet bijzondere medische verrichtingen, twee jaar later, werd de kliniek gesloten. Volgens Van Delen heeft hij sindsdien niet stilgezeten.

Begin volgende maand worden de eerste mobiele spermakits uitgereikt. Cliënten vinden daarin een potje dat zij moeten vullen met sperma, dat een medische koeriersdienst daarna bij een huisartsenlab in Londen bezorgt. Het lab selecteert het zaad op X- en Y-chromosomen, die coderen voor het geslacht. Met een doe-het-zelf-inseminatieset kunnen cliënten het sperma zelf in de baarmoedermond inbrengen. Kosten: zo’n 1.200 euro. (NRC)