Geen bierviltjesafspraken

PvdA’er Timmermans wordt lid van de raad van commissarissen bij Roda JC. Hij volgt zijn gevoel, maar houdt zijn hoofd erbij. „Ik heb een groot hart voor voetbal en de club.”

DEN HAAG Frans Timmermans kandidaat Tweede Kamerlid voor de PvdA verkiezingen 2010 © Dijkstra b.v.

Het lidmaatschap van de raad van commissarissen van Roda JC is geen bevlieging. Het geel-zwarte gevoel van PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans wortelt diep. De Heerlenaar, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende IV, werd als jongetje al door zijn opa van moeders kant meegenomen naar het oude stadion Kaalheide. „Later ging ik met vriendjes. Voor een kwartje kon je je fiets op de oprit zetten bij mensen die bij het stadion woonden. Tussendoor hebben we een paar jaar in Rome gewoond. Daar bezocht ik wedstrijden van Roma.”

Die twee liefdes zijn altijd gebleven. „Ik hou de uitslagen van Roda en Roma altijd bij. Ik probeer bij de thuiswedstrijden van Roda te zijn. Ook bij uitwedstrijden in de buurt van Den Haag, zelfs toen ik nog staatssecretaris was. Tijdens de bekerfinales was ik er ook bij, de laatste keer met Wouter Bos, een Feyenoord-fan.”

Gaat uw gevoel bij Roda verder dan jeugdsentiment?

„Jazeker. Zelfs als er heel veel buitenlanders in het team spelen, blijft er bij die club altijd iets aanwezig van de mentaliteit van de Limburgse mijnstreek: niet lullen, maar poetsen. En: They don’t love us, but we don’t care. Het ontroert me ook dat ook heel jonge supporters, die de mijnwerkers alleen nog uit verhalen kennen, symbolen uit het verleden van de kompels gebruiken: de mijnwerkershelm, het pikhouweel. In het zuiden van Limburg heeft men een blunder van formaat begaan door er vanuit te gaan dat je een toekomst kunt opbouwen door het verleden te vergeten. Je kunt de geschiedenis niet wegmoffelen. Daarom is het mooi als de mijnhistorie zo in ere wordt gehouden. Dat gebeurt nergens zo consequent als bij Roda.”

Is clubliefde een goede basis voor een commissariaat?

„Toen men mij benaderde, heb ik meteen gewaarschuwd: weet wel wie je in huis haalt. Ik heb een groot hart voor voetbal. Ik heb een groot hart voor de club. Maar ik wil geen bierviltjesafspraken. En er moet stevig gesaneerd worden om de club een gezonde toekomst te kunnen garanderen.”

Hoe bent u in beeld gekomen als lid van de raad van commissarissen?

„Technisch directeur Martin van Geel heeft me vorig jaar gevraagd. Ik heb toen mijn fractie om toestemming gevraagd. Die is mij verleend. Pas daarna heb ik Roda meegedeeld dat ik het graag wilde doen. Dat is een paar maanden geleden. Nu moet alleen nog het formele besluit vallen in de raad van toezicht, maar dat gaat goed komen.

„Ik ben me er donders goed van bewust dat ik een risico loop met het combineren van politiek met voetbal. Gelukkig zijn er de laatste jaren onder leiding van Martin van Geel al stevige stappen op het gebied van professionalisering gezet. Dat moet doorgaan.”

Blijft Martin van Geel bij Roda of gaat hij naar Feyenoord?

„Daar ga ik niks over zeggen.”