Fiscus heeft het weer gemunt op Hallyday

Hij is nog volop aan het herstellen van een heupoperatie afgelopen vrijdag, maar de Franse rocker Johnny Hallyday heeft alweer andere zorgen: de fiscus heeft het weer op hem gemunt. Zijn Parijse kantoor en het kantoor van zijn belastingconsulent in Marseille kregen bezoek van de fiscale inlichtingendienst. En die kwamen niet met lege handen terug naar buiten, meldt het satirische weekblad Le Canard Enchaîné.

De 67-jarige Hallyday, die in Zwitserland woont en Luxemburgse rekeningen heeft, wordt verdacht van massale belastingfraude. Volgens de speurders heeft hij samen met zijn advocaten een ingewikkeld netwerk van bedrijfjes opgezet om zijn vermogen onder te brengen, maar is dat vooral om te ontsnappen aan de Franse fiscus.

Hallyday verkocht sinds de jaren zestig ruim honderd miljoen platen in Frankrijk. Als hij fit genoeg is, trekt hij nog steeds volle zalen, zoals in mei 2009: drie avonden in het Stade de France. Heel het land leefde mee toen hij daarna zijn tour moest afzeggen wegens een infectie en hij in een kunstmatige coma werd gehouden.

Zijn liederlijke leven met onder andere vijf huwelijken zijn een onuitputbare bron voor de vele (roddel)bladen. Ook zijn fiscale perikelen zijn vanochtend de meest gelezen berichten op Franse websites.in concurrentie met het spannende spionageverhaal bij Renault.

Dat Hallyday het niet zo nauw neemt met de (fiscale) wet, is een publiek geheim. In 2006 dreigde hij er nog mee om Belg te worden, zijn vader was immers een Brusselaar. Zijn aanvraag werd geweigerd, omdat fiscale redenen werden vermoed. Niemand minder dan president Nicolas Sarkozy beloofde de Fransen ‘hun Johnny’ terug te brengen door de introductie van ‘fiscale amnestie’. De maatregelen kwamen er, maar Hallyday bleef in Zwitserland.

Dirk Vandenberghe

    • Dirk Vandenberghe