Federer weer tegen Djokovic in halve finale

Voor de 20ste keer staan Federer en Djokovic tegenover elkaar, in de halve finales van de Australian Open.

Tennissers Roger Federer en Novak Djokovic staan morgen voor de twintigste keer tegenover elkaar. Beiden plaatsten zich gisteren in Melbourne voor de halve finales van de Australian Open.

De Zwitser Federer, nummer twee van de plaatsingslijst, bereikte voor de achtste keer de halve finales in Melbourne. Hij versloeg in de Rod Laver Arena zijn als negentiende geplaatste landgenoot en dubbelpartner Stanislas Wawrinka in drie sets: 6-1, 6-3 en 6-3. De nummer twee van Zwitserland had dit toernooi verrast met zeges op hogergeplaatsten: de Amerikaan Andy Roddick en de Fransman Gaël Monfils. Tegen trainingspartner Federer kwam het servicekanon er niet aan te pas. Wawrinka, die het hele toernooi geen set had verloren, leek op papier een pittige tegenstander voor Federer. In de praktijk was het krachtsverschil groot. Wawrinka creëerde slechts één breakkans, die hij niet benutte.

De Serviër Novak Djokovic was veel te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych, vorig jaar verliezend finalist op Wimbledon: 6-1, 7-6 en 6-1.

Djokovic, die het toernooi in Melbourne in 2008 op zijn naam schreef, heeft in de onderlinge ontmoetingen met Federer een achterstand van 13-6. De laatste memorabele partij tussen de twee topspelers was in september 2010. Toen won Djokovic in de halve finales van de US Open van Federer. Die liet in de zenuwslopende partij twee matchpoints onbenut.

Vannacht stonden de andere twee kwartfinales van de Australian Open op het programma. De als eerste geplaatste Spanjaard Rafael Nadal trof zijn landgenoot David Ferrer, als zevende geplaatst. De Schot Andy Murray speelde tegen de verrassing van het toernooi, Alexsandr Dolgopolov (46ste geplaatst). De 22-jarige Oekraïner schakelde onder anderen de Zweed Söderling en de Fransman Jo-Wilfried Tsonga uit. (NRC)