‘Fact-Checking’ State of the Union eigenlijk alternatief commentaar

Een State of the Union die de feitencontroleurs van de Amerikaanse media overleeft zou niemand meer kunnen bezielen. Dat neemt echter niet weg dat het genre fact-checking aardig blootlegt hoe president Obama de werkelijkheid soms mooier maakt dan die is. Maar daar is hij ook een politicus voor.

Fotobewerking Weaselzippers.us

Een State of the Union die de feitencontrole van de Amerikaanse media overleeft zou niemand meer kunnen bezielen. Dat neemt echter niet weg dat het genre fact-checking aardig blootlegt hoe president Obama de zaken soms mooier voorstelt dan ze in werkelijkheid zijn. Maar daar is hij ook een politicus voor.

Lees via deze links de Fact-Checks van AP, The Washington Post, ABC News, CNN, USA Today en de website Politifact.com.

Neem Obama’s bewering dat jonge, goed opgeleide migranten het tekort op de begroting kunnen aanvullen. Dat is wel zo, stelt ABC News, maar Obama heeft hierin niet de druk op de sociale zekerheid meegerekend als deze mensen oud en ziek zijn. Wat Obama zegt is ‘waar’ voor de korte termijn.

AP: ‘Diplomatie heeft juist gefaald’

AP trekt de claim van Obama in vraag dat hij er alles aan doet om de verspreiding van Iraans nucleair materiaal te stoppen. Maar eerder deze maand brak Iran besprekingen af toen Amerika weigerde sancties op te heffen. De diplomatie heeft dus juist gefaald, concludeert het persbureau. Ze is er niet in geslaagd bewijzen op tafel te krijgen dat Iran niet werkt aan een kernbom. Heeft Obama hier gelogen?

ABC News: ‘Geweld Irak neemt helemaal niet af’

Verderop in zijn speech stelt Obama dat het geweld in Irak afneemt. Maar juli 2010 was nog de dodelijkste maand, weet ABC News. En in de afgelopen dagen zijn er honderden Irakezen gewond geraakt.

Halve waarheden

Andere media hameren vooral op beloftes die Obama niet waar kan maken, bijvoorbeeld door gebrek aan politieke meerderheden. Ook zou de president dingen beloofd hebben die hij eerder al in een compromis met de Republikeinen had opgegeven, zoals het terugdraaien van belastingverlaging bij mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen.

De president begeeft zich helemaal op glad ijs in de passages waar hij conclusies van rapporten interpreteert. Wie die pakketten papier echt leest komt namelijk altijd wel een nuance tegen die Obama voor het gemak weglaat. Maar een halve waarheid maakt nog geen leugen.

Een echte feitencheck kun je de ‘Fact-Check’ van de Amerikaanse media daarom niet noemen. Het genre is opgerekt tot een alternatief commentaar op The State of the Union.