Faber bij Oranje nieuwe hulpcoach

Ernest Faber is toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. De eenmalig international is de vervanger van Frank de Boer, die zich volledig wil concentreren op zijn baan als hoofdtrainer bij Ajax. Oud-PSV’er Faber gaat bij Oranje samen met Phillip Cocu en Dick ‘Koekie’ Voorn bondscoach Bert van Marwijk assisteren.

Faber blijft wel gewoon aan als hoofdtrainer van FC Eindhoven. De clubleiding van de eerstedivisieploeg heeft de 39-jarige Brabander toestemming gegeven deze functie te combineren met zijn nieuwe baan als assistent-bondscoach. Faber staat sinds dit seizoen voor het eerst aan het roer bij FC Eindhoven. Eerder had hij bij zijn oude club PSV het beloftenteam en de A-junioren onder zijn hoede.

Als voetballer kwam Faber uit voor NEC, Sparta, FC Groningen en PSV. In 1998 speelde hij onder de toenmalige bondscoach Guus Hiddink tijdens een vriendschappelijk duel met Mexico zijn enige interland. Faber was een hardwerkende verdediger die tijdens zijn actieve profloopbaan veel last had van blessures.

Een dag na Ryan Babel heeft Edson Braafheid als tweede Nederlandse voetballer een contract getekend bij de Duitse Bundesligaclub Hoffenheim. De verdediger komt van de Duitse topclub Bayern München, waar trainer Louis van Gaal hem weinig speeltijd gaf.

Volgens weekblad Nusport heeft Braafheid een contract tot medio 2014 getekend bij Hoffenheim. Zaakwaarnemer Sigi Lens van de Nederlands international was gisteren in München om de overgang af te ronden.

Braafheid vertrok in 2009 naar Bayern, dat hem overnam van FC Twente. Eerder speelde de linksback voor FC Utrecht. Hoffenheim rondde dinsdag ook al de transfer van Ryan Babel af. De 24-jarige aanvaller van Liverpool werd tot de zomer van 2013 vastgelegd met een optie voor nog een jaar.

Het Australische voetbalelftal heeft zich gisteren in Qatar dankzij een 6-0 overwinning op Oezbekistan geplaatst voor de finale van het toernooi om de Azië Cup. Voor Australië scoorden Harry Kewell, Sasa Ognenovski, David Carney, Brett Emerton, Carl Valeri en Robbie Kruse. Japan versloeg in de andere halve finale aartsrivaal Zuid-Korea na strafschoppen. De stand in de reguliere speeltijd was 2-2. Zaterdag wordt de finale gespeeld in Qatar. (Novum)