'Duitsland is beschikbaar voor zijn Nederlandse vrienden'

„Duitsland en Nederland hebben de noodzaak van een beperkt civiel-militair optreden in Afghanistan onderstreept”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle.

Natuurlijk, het besluit om deel te nemen aan de missie in Noord-Afghanistan voor de opleiding van politiemensen, is een „soevereine beslissing van het Nederlandse parlement”. En, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle desgevraagd, „ik ben ervan overtuigd dat die met gevoel voor verantwoordelijkheid zal worden genomen. Als Nederland de missie ondersteunt, is dat naar onze overtuiging een goed signaal voor ons gemeenschappelijke zwaartepunt bij de opleiding van Afghaanse veiligheidskrachten. Want de overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghanen lukt alleen als we voortgang boeken met de scholing van soldaten en politieagenten.”

Zowel het Nederlandse als het Duitse parlement staat aan de vooravond van een besluit over de militaire aanwezigheid van hun landen in Afghanistan. De Tweede Kamer debatteert vandaag en morgen over het sturen van ruim vijfhonderd politieagenten en militairen naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Voor hun veiligheid zouden de Nederlanders kunnen terugvallen op de Duitse troepenmacht, die in Kunduz het bevel voert. De Duitse Bondsdag beslist vrijdag over verlenging van de in eigen land omstreden militaire missie. Het is nagenoeg zeker dat het Duitse parlement nog een jaar bijtekent.

Duitsland leidt al jaren politiemensen in Kunduz op. Het land is sinds begin 2002 militair actief in Afghanistan. De Bondsrepubliek is er na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de grootste troepenleverancier. Als de veiligheidssituatie het toelaat, beginnen de Duitsers aan het eind van dit jaar met de terugtrekking van hun militairen, een proces dat volgens Westerwelle in 2014 moet zijn voltooid.

Wat zou het betekenen als de Nederlanders in Kunduz onder Duits bevel komen?

„De Nederlandse strijdkrachten zouden net als de Duitse onderdeel zijn van ISAF [International Security Assistance Force – de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan, red.] en in de bevelketen van de NAVO worden opgenomen. Dat is in de NAVO de gebruikelijke procedure. In het regionaal commando Noord werken we al heel goed samen met militairen van andere bevriende staten, zoals Zweden en Hongarije.”

Hoe beoordeelt u de inzet van de Nederlanders in Afghanistan, hun troepen terugtrekking uit Uruzgan en nu hun mogelijke inzet als politieopleiders in Kunduz?

„Wat de Nederlanders tot nu toe voor de vrede en veiligheid in Afghanistan hebben gedaan, wordt in bondgenootschappelijke kring buitengewoon gewaardeerd. In Uruzgan hebben we met de Nederlanders samengewerkt. Ze waren zeer professioneel. Als we door een beslissing van het Nederlandse parlement in Kunduz weer met elkaar zouden gaan samenwerken, zou ik dat positief vinden. Succes in Afghanistan dient onze gemeenschappelijke veiligheidsbelangen.”

Kunnen de Nederlanders nog iets van de Duitsers leren als het om de opleiding van Afghaanse politiemensen gaat?

„Duitsland heeft een jarenlange ervaring met de opbouw van een politiemacht in Afghanistan. Waar het nuttig en gewenst is, kunnen we ons beschikbaar stellen voor onze Nederlandse vrienden.”

Wat betekent de mogelijke Duits-Nederlandse samenwerking politiek? Heeft uw met uw Nederlandse collega hierover gesproken?

„Duitsland en Nederland hebben steeds de noodzaak van een beperkt civiel-militair optreden in Afghanistan onderstreept. Bij mijn aantreden als minister van Buitenlandse Zaken heb ik er met mijn collega’s in het buitenland over gesproken dat voor Afghanistan een politieke oplossing nodig is. Ik geloof dat onze landen hier strategisch één lijn trekken; de inzet in Afghanistan mag niet eindeloos duren. We willen een overdracht van verantwoordelijkheden – maar wel op een verantwoorde manier.”

Hoe zouden de Duitse militairen hun Nederlandse collega’s moeten beschermen in geval van een aanval of een hinderlaag?

„De Nederlandse missie zou bescherming genieten in het kader van de ISAF. Geldig zijn de regels van de internationale veiligheidsmacht voor militaire ondersteuning in noodsituaties. De veiligheid van soldaten en opleiders ligt de internationale troepen van het regionaal commando Noord na aan het hart.”

    • Joost van der Vaart