Duitse filmproducent Eichinger (61) overleden

De Duitse filmproducent, scenarioschrijver en regisseur Bernd Eichinger is gisteren in zijn woonplaats Los Angeles aan een hartaanval overleden. Hij is 61 jaar geworden.

Eichinger heeft meer dan dertig jaar zijn stempel gedrukt op de Duitse en internationale filmindustrie. Zijn laatste grote succes was Der Baader Meinhof Komplex, een film over de West-Duitse, terreurorganisatie Rote Armee Fraktion. De regie daarvan was van Uli Edel; Eichinger tekende voor het draaiboek en de productie.

Andere bekende werken waarbij hij als producent of scenarist was betrokken, zijn Das Parfum, Der Untergang over de laatste dagen van Hitler (Eichinger schreef ook draaiboek), The name of the Rose, de middeleeuwse thriller naar de roman van Umberto Eco en de Duitse kaskraker Der Schuh des Manitu.

Een van zijn eerste films en tegelijk en van zijn grootste successen was Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo, die het levensverhaal vertelt van de jeugdige junkie Christiane Felscherinow.

Bernd Eichinger, geboren in Beieren en woonachtig in München en Los Angeles, was een gepassioneerde filmmaker. „Ik ben verslaafd aan films”, zei hij eens. En ik kan niets – alleen maar films maken.” In ruim dertig jaar produceerde hij meer dan zeventig films. Hij was één keer getrouwd en had na zijn scheiding verhoudingen met verschillende vrouwen. Eichinger, die zelden zonder sigaret werd gezien, stond bekend als ‘workaholic’ en levensgenieter.

Een van zijn grootste verdiensten is geweest dat hij als producent in sterke mate medeverantwoordelijk was voor de internationale successen van de Duitse cinema. Zakelijk liep hij soms grote risico’s. En toen hij in 1999 zijn filmfirma Constantin naar de beurs bracht, werd dat een fiasco. Manager van een beursgenoteerd mediabedrijf zijn, was niets voor hem. Hij bleef liever wie hij was – een begenadigd en gedreven producent en scenarioschrijver.