Deuren dicht bij besluit over Draka

De aandeelhouders van Draka nemen vandaag een besluit over overname door het Italiaanse Prysmian. Achter gesloten deuren. Den Haag had liever een openbare zitting gezien.

De aandeelhouders van het Italiaanse kabelbedrijf Prysmian hebben tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering afgelopen maandag hun goedkeuring gegeven aan de overname van de Nederlandse branchegenoot Draka. Vandaag beslissen de aandeelhouders van Draka over deze fusie. Saillant verschil is dat de aandeelhoudersvergadering in Milaan openbaar was, terwijl in Amsterdam de bijeenkomst in het Holiday Inn hotel achter gesloten deuren plaatsvindt.

In de Tweede Kamer reageren de industriewoordvoerders verbaasd over deze besloten vergadering. „Het ware wenselijk geweest als de vergadering in de openbaarheid zou zijn”, zegt bijvoorbeeld Gerda Verburg (CDA). „Het gaat om grote belangen, niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de Nederlandse economie.” Draka, erkent Verburg, staat volledig in zijn recht om de vergadering achter gesloten deuren te houden. In de statuten is dat geregeld. „Ik wil daar ook niet de wet voor aanpassen, maar ik had graag een openbare afweging van Draka’s keuze gezien.”

De CDA-woordvoerder wordt daarin gesteund door de woordvoerders van de PvdA, GroenLinks, SP en D66. „Ik vind de besloten vergadering volstrekt onwenselijk”, zegt Bruno Braakhuis (GroenLinks). „Helemaal omdat het bod van de Chinezen beter is voor de werkgelegenheid. Waarom wordt gekozen voor het lagere bod?”

Het is „volstrekt achterhaald” om een aandeelhoudersvergadering achter gesloten deuren te houden, zegt David Tomic van beleggersclub VEB. „Het past bij een goed ondernemingsbestuur om openheid van zaken te geven – helemaal voor een beursgenoteerde onderneming.” De VEB zal deze kwestie vandaag aan de orde stellen tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Afgelopen maanden woedde er een felle overnamestrijd rond Draka. Het Franse bedrijf Nexans was in oktober de eerste partij die een bod uitbracht op het Nederlandse kabelbedrijf. Later volgden de hogere biedingen van het Italiaanse Prysmian en het Chinese Xinmao. Door de biedingsstrijd steeg het aandeel van 15 euro naar 20,50 euro. Begin van deze maand trok Xinmao zich terug. Tijdsdruk was een reden waarom Xinmao de handdoek in de ring gooide. Bovendien schaarde grootaandeelhouder Flint van de familie Fentener van Vlissingen zich onvoorwaardelijk achter het Italiaanse bod van Prysmian.

De erfgenamen van Frits Fentener van Vlissingen – ‘ingenieur Frits’ geldt als de vader van het moderne Draka nadat hij in 1999 concurrenten Draka en NKF bij elkaar bracht – verkiezen het lagere bod van Prysmian boven dat van de Chinezen. Vooralsnog zijn hun beweegredenen onbekend.

Het verschil tussen het bod van Prysmian en het bedrag dat Xinmao bereid was te betalen, bedraagt een kleine 80 miljoen euro. Beleggersclub VEB vindt dat Draka en Flint het bod van Prysmian te snel hebben omarmd. „Was het niet beter geweest voorlopig niemand de volledige steun te geven en te wachten”, vraagt VEB-jurist Geert Koster zich af.

Hij gaat op de speciale aandeelhoudersvergadering aan Flint vragen waarom ze akkoord zijn gegaan met het veel lagere Italiaanse bod. „Wij begrijpen niet waarom de eigenaren van Draka de twee biedingen – Xinmao en Prysmian – niet tegen elkaar hebben uitgespeeld”, vult David Tomic aan. „Dat zou voor de aandeelhouder tot een hogere prijs hebben kunnen leiden.”

Aandeelhouders van Draka krijgen per aandeel 8,60 euro in contanten plus 0,66 aandeel Prysmian. Flint heeft een belang van 48,5 procent in Draka en wordt straks met 7,3 procent de grootste aandeelhouder van Prysmian. Direct betrokkenen gaan ervan uit dat Flint het belang in Prysmian van de hand zal doen. Ingenieur Frits was verknocht aan Draka, zijn erfgenamen – twee van zijn kinderen zitten in de raad van commissarissen – niet. Dat was ook de reden waarom ze begin vorig jaar besloten hun belang af te stoten.

„Ik wil precies weten welke afweging is gemaakt”, zegt Sharon Dijksma (PvdA) over de keuze voor Prysmian. „Draka is een high-tech bedrijf. Wat zijn de gevolgen van de overname voor het Nederlandse technologiebeleid? Daar praten we over in de Tweede Kamer, bij een aandeelhoudersvergadering achter gesloten deuren is dus niemand gebaat.”

Sharon Gesthuizen (SP) vindt het „spijtig” dat de Draka-aandeelhouders niet „in alle openheid” een motivatie geven voor de keuze voor Prysmian. Dat vindt ook D66’er Kees Verhoeven. „Maar liever een goed besluit voor werknemers en de kenniseconomie achter gesloten deuren, dan een slecht besluit in alle openbaarheid. Het is aan de aandeelhouders.”

    • Cees Banning