De man sleepte de vrouw de grot in

opinext@nrc.nl

Vrouwen mogen zich tegenwoordig straffeloos seksistisch gedragen, maar accepteren hetzelfde gedrag niet van mannen. Dat schreef Lisette Thooft (Opinie, 19 januari). Ik ben het niet eens met haar conclusies.

„Humorloze krengetjes” noemt Thooft de vrouwen die zich druk maken om een internet-vleeskeuring. Want vrouwen zouden net zo openlijk vlees keuren als jonge mannen. Het is inderdaad zo dat vele vrouwen zich ‘schuldig maken’ aan dit fenomeen. Maar jonge mannen maken zich hier op veel grotere schaal schuldig aan. Denk aan de porno-industrie (gedomineerd door mannen die vanuit de meest curieuze camerahoeken ‘stukken vlees’ in beeld brengen) en de booming plastische chirurgie (clientèle gedomineerd door vrouwen, die er alles aan doen om er jong uit te blijven zien).

Vrouwen zouden al sinds de prehistorie dominant zijn in liefdesrelaties, beweert Thooft vervolgens. Ze beroept zich onder andere op archeologische vondsten; antropologie en oude verhalen. Hieruit zou blijken dat vrouwen door de eeuwen heen ‘heerszuchtig, vraatzuchtig en door mannen gevreesd’ zouden zijn geweest.

Allereerst is hier amper sprake van een genuanceerde analyse: om alle landen, tijden en liefdesrelaties onder één noemer op deze manier weg te zetten is vragen om moeilijkheden. Maar de man is door de eeuwen heen fysiek sterker, heerszuchtiger en in de meeste werelddelen juist de onderdrukker van vrouwen geweest. In mijn beleving sleepte de man nog altijd de vrouw de grot in, niet andersom.

Thooft spreekt later in het artikel over de „emotioneel onverzadigbare” vrouw die lijdt onder „patriarchale onderdrukking” en zich daarom aanbiedt als gewillig seksspeeltje om haar zin te krijgen. Dat is nogal wat. Er zijn vrouwen die zich inderdaad seksueel promiscue gedragen, maar nog altijd vormt dit type vrouw de absolute minderheid. Bewijs komt onder andere uit psychologisch onderzoek, waarin tientallen mannen en vrouwen door een onbekend, aantrekkelijk persoon van het andere geslacht werden gevraagd of ze nu meteen seks willen. Mannen zeiden heel vaak ‘ja’, vrouwen bijna altijd ‘nee’.

Fred van’t Ent

Docent toegepaste psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam.

    • Fred Van'T Ent