Congo: parkopzichters gedood in hinderlaag

In Oost-Congo zijn gisteren drie natuurparkopzichters begraven die maandag werden gedood in een hinderlaag. De slachtoffers werkten in het natuurpark Virunga, waar ongeveer 200 van de laatste naar schatting 720 berggorilla’s ter wereld leven. De hinderlaag kostte ook aan vijf Congolese regeringssoldaten het leven.

De directeur van het Virunga-park heeft de aanslag toegeschreven aan de FDLR, een militie van Hutu’s in Oost-Congo. Volgens Emmanuel de Merode zijn de afgelopen dagen meer dan zevenhonderd strijders van de FDLR het park in getrokken. De militanten winnen in het park illegaal houtskool dat zij vervolgens verkopen. Volgens De Merode zijn sinds het begin van het conflict in Oost-Congo in 1996 al 130 parkopzichters gedood.

Een van de leiders van de FDLR, de Rwandees Callixte Mbarushimana, is gisteren door Frankrijk uitgeleverd aan het Internationale Strafhof in Den Haag. Mbarushimana werd in oktober gearresteerd in Parijs. Hij zou vanuit Frankrijk opdracht hebben gegeven tot moord en verkrachting in Oost-Congo. Mbarushimana ontkent dat. (AP, AFP)