Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Chili met maïsbrood

Ik heb het al eerder gehad over mijn fascinatie voor ‘American road food’. Of correcter: voor wat ik me daarbij voorstel. Ik ben namelijk nooit in Amerika geweest en heb het dus nog nooit gegeten. Praktische bezwaren (vliegvrees, zwangerschappen) weerhielden mij tot nu toe van een rondreis door de uitgestrekte staten van the US of A. Plus de angst dat ik – zoals ik eerder al eens schreef – op de terugreis niet meer in mijn vliegtuigstoel pas.

Op de website van Amerikaanse kookboekenschrijfster Dorie Greenspan vond ik een recept voor een chili con carne-schotel, afgedekt met maïsbrood. Mijn hart ging direct sneller kloppen. Gelukkig smaakt zo’n voedzaam Amerikaans bonenschoteltje ook prima aan je eigen keukentafel, heb ik gemerkt.

Maak eerst een pan chili con carne zoals u dat sinds uw studententijd al tientallen keren heeft gedaan. Fruit uitjes en knoflook, doe daar kaneel, komijn, chilivlokken en cayennepeper bij, plus een fijngesneden en ontpitte rode peper.

Voeg dan ongeveer 4 ons rundergehakt toe en braad dat goed door. Bak wat kleingesneden groente mee (bijvoorbeeld een paar stengels bleekselderij, wat worteltjes en een paprika). Voeg zout, peper, een blik gepelde tomaten, wat tomatenpuree, een scheut wijn en een snuf suiker toe. Zelf doe ik er ook altijd een schep paprikapasta door (verkrijgbaar bij Turkse winkels) en een halve eetlepel cacaopoeder. Dat laatste heb ik van Nigella Lawson geleerd; is erg lekker. Laat de chili een uur of twee zacht pruttelen en begin dan aan het maïsbrood.

Voor ongeveer zes personen

120 gram bloem

120 gram maïsmeel

1 eetlepel suiker

3 theelepels bakpoeder

1 theelepel chilivlokken

1 theelepel zout

230 ml melk

110 gram gesmolten boter

1 ei

halve fijngesneden paprika

Ik heb de hoeveelheden iets aangepast. Mevrouw Greenspan doet drie eetlepels suiker door haar cornbread en ik mag dan wat hebben met ‘Real American Food’ maar dat gaat mij echt te ver. Laat de suiker echter vooral niet helemaal achterwege, want het is de combinatie van de pittige chili en het zoete maïsdeeg-laagje dat dit gerecht zo onweerstaanbaar lekker maakt.

Meng de droge ingrediënten (inclusief chilivlokken) in een kom. Mix in een andere schaal de melk, de boter en het ei, giet dit bij het droge mengsel en spatel alles goed door elkaar. Doe op het laatst de in heel kleine dobbelsteentjes gesneden paprika erdoor. Laat een paar minuten staan.

Doe twee middelgrote blikken (van 400 gram) schoongespoelde en uitgelekte rode kidneybonen bij de chili, plus – eventueel – een klein blikje maïskorrels. Schep alles dan in een grote ovenschaal (ongeveer 20 bij 30 cm) en bedek de chili met het inmiddels iets opgesteven deegmengsel. Na ongeveer 25 minuten in de oven (200 graden) is het deeg gaar en goudbruin. Zet een cd van Dolly Parton op en serveer de chili met een salade.

Roos Ouwehand

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.