Carlyle koopt Alpinvest van APG en PGGM

De pensioenbeheerders PGGM en APG verkopen hun investeringsdochter Alpinvest aan de Amerikaanse private equity-reus Carlyle. De elf partners van Alpinvest investeren voor 40 procent mee.

APG en PGGM beheren de pensioengelden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en Zorg & Welzijn. Als onderdeel van de verkooptransactie hebben zij Alpinvest voor de komende vier jaar een toezegging gedaan van nog eens 10 miljard euro.

Tot nu toe heeft de maatschappij uit Amsterdam een beheerd vermogen van ruim 32 miljard euro, waarvan 22 miljard daadwerkelijk is belegd. Daarmee behoort het tot de grootste private investeringsmaatschappijen ter wereld.

Hoeveel Carlyle en het management voor de overname betalen, is niet bekendgemaakt. In de financiële wereld circuleert het bedrag van 200 miljoen euro.

Tot nu toe kreeg Alpinvest zijn geld exclusief van de twee pensioenfondsen die het in 1999 oprichtten, ABP en Zorg & Welzijn. Sinds het beheer van de pensioenmiljarden in 2008 werd verzelfstandigd, willen zij de vrijheid om hun geld ook elders weg te zetten.

Alpinvest wil op zijn beurt geld kunnen ophalen bij andere institutionele beleggers. Bestuursvoorzitter Volkert Doeksen verwacht de komende jaren op die manier nog eens „een paar miljard” in de markt te kunnen aantrekken.

Alpinvest investeert niet rechtstreeks in bedrijven, maar geeft kapitaal aan andere private equityfirma’s zoals KKR en Carlyle. De afgelopen jaren was het onder meer betrokken bij de miljardentransacties rond uitgever VNU, chipfabrikant NXP en winkelketen Maxeda.

Drie jaar geleden kwam Alpinvest in het nieuws wegens een omstreden beloning voor het topmanagement. Gezamenlijk kreeg het meer dan 150 miljoen euro uitgekeerd voor hun prestaties over 2007, een uitzonderlijk goed jaar voor private equity-beleggingen. APG en PGGM kregen hierover veel kritiek vanuit hun achterban. Volgens bestuursvoorzitter Martin van Rijn van PGGM is de beloningsdiscussie bij zijn bedrijf „altijd een issue”, maar was het niet de drijfveer voor de verkoop van Alpinvest.

Voor Dick Sluimers, topman van APG, is het van belang dat zijn bedrijf na de verkoop aan Carlyle klant blijft van Alpinvest. „Het heeft ons de afgelopen jaren uitstekende beleggingsresultaten opgeleverd.”

Sluimers verklapte vast een deel van de jaarcijfers die APG morgen zal publiceren. „Ons nettorendement over 2010 bedroeg 28 procent. De private equity-beleggingen van Alpinvest waren daar voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Carlyle koopt Alpinvest van APG en PGGM (26 januari, pagina 15) zegt APG-voorzitter Dick Sluimers dat APG in 2010 een rendement van 28 procent heeft gehaald. Dat is niet correct. Sluimers zei dat APG een rendement van 13 procent haalde. Daarvan was 28 procent afkomstig van Alpinvest.