Brabant loopt te hoop tegen de wietpas

Drugsgeweld teistert Noord-Brabant, maar dat los je niet op met een wietpas, zeggen lokale bestuurders. Hun verzet ertegen lijkt vergeefs.

Het verzet tegen versnelde invoering van de wietpas in Noord-Brabant groeit. De Bossche gemeenteraad stemde gisteren met ruime meerderheid tegen invoering. Ook bestuurders van Eindhoven, Breda en Tilburg hebben kritiek op het plan van minister Opstelten (VVD, Veiligheid).

Begin december vroeg burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven de minister om hulp, na veel en grof drugsgerelateerd geweld. Ook dook de burgemeester van Helmond onder na bedreigingen in verband met de komst van een tweede coffeeshop in zijn stad. Opstelten beloofde de burgemeesters van Brabants grote steden een Taskforce Drugsgeweld en snelle invoering van de wietpas.

Even was Noord-Brabant blij. De minister erkende dat er buitenproportioneel veel wiet wordt geproduceerd en dat de georganiseerde misdaad rondom de wiethandel hard moet worden aangepakt. Maar zijn oplossingen stuiten op steeds meer kritiek.

Met de wietpas kunnen alleen Nederlanders die bij coffeeshops geregistreerd staan wiet kopen. Dat gaat tot straathandel leiden, vrezen Brabantse stadsbestuurders. Want waar halen buitenlanders straks hun wiet, of mensen die niet geregistreerd staan? En erger, zeggen raadsleden: met de pas pak je gebruikers aan, niet de misdaad achter de hennepteelt.

In Eindhoven hebben PvdA en GroenLinks in de raad een motie aangekondigd waarin zij de enkele invoering van de wietpas verwerpen. In Breda praten commissieleden morgenavond over de pas. Als Opstelten niet met aanvullende maatregelen komt, volgt daar ook een motie, zegt PvdA-fractievoorzitter Miriam Haagh. De Tilburgse VVD riep Opstelten vrijdag op te komen „met een echte oplossing voor een echt probleem”.

Auke Blaauwbroek, PvdA-fractievoorzitter in Tilburg, noemt de wietpas symboolpolitiek. Hij wijst erop dat Opstelten een tijdje burgemeester van Tilburg was en de Veiligheidsregio voorzat. „Hij zou als geen ander moeten weten dat de wietpas geen oplossing is voor de drugscriminaliteit in de regio.”

Raadsleden in Tilburg en Den Bosch zien een opzetje. Ruud Schouten, GroenLinks-fractievoorzitter in Den Bosch: „Wij kregen de taskforce als wij hier die wietpas snel zouden invoeren.” De pas staat in het regeerakkoord.

En die taskforce, wat houdt die eigenlijk in? „Verregaande samenwerking tussen de bestaande politiediensten”, zegt de woordvoerder van de minister. Niet genoeg, vinden Brabantse raadsleden. Er is extra politiecapaciteit nodig.

In Maastricht en Amsterdam sprak het stadsbestuur zich vorige maand al uit tegen de wietpas. Vergeefs, lijkt het. Volgens Lodewijk Rogier, hoogleraar staats- en bestuursrecht in Rotterdam, kunnen steden helemaal niet weigeren als de wetgever tot de pas besluit.

Drijft Opstelten zijn zin door als lokale bestuurders zijn beleid afwijzen? Dat blijkt in februari, als de Kamer gedetailleerde plannen krijgt. Volgens een woordvoerder van de minister staat daarin hoe het plan wordt uitgevoerd en welke vrijheden gemeenten krijgen het beleid zelf in te vullen. „De wietpas staat in het regeerakkoord en in principe voeren we dat uit.”

    • Esther Wittenberg