Bert Huisjes hoofdredacteur PowNed

Journalist Bert Huisjes wordt de nieuwe hoofdredacteur van omroep PowNed. Hij begint maandag. Huisjes is nu nog misdaadverslaggever bij dagblad De Telegraaf. „We zochten een journalistiek zwaargewicht die onze organisatie nog meer de journalistieke kant op kan leiden”, aldus omroepvoorzitter Dominique Weesie.

Aspirant-omroep PowNed brengt op werkdagen op Nederland 3 het programma PowNews, dat op provocerende en satirische wijze het nieuws brengt. PowNed komt voort uit weblog GeenStijl, onderdeel van het Telegraafconcern.

Huisjes volgt hoofdredacteur Jan Dijkgraaf op, die in september 2010 al na enkele maanden vertrok als hoofdredacteur bij de omroep. Weesie combineerde sindsdien vier functies: presentator, voorzitter, directeur en hoofdredacteur. „Dat past niet op één visitekaartje”, zegt hij. Hij kent Huisjes uit de tijd dat hij zelf bij De Telegraaf werkte. Samen hebben ze onderzoeksklussen gedaan. Het duo gaat nu samen koers en inhoud bepalen van PowNed.

Weesie: „Bert heeft een groot netwerk in de criminele wereld, maar is erg veelzijdig en zal vanuit de studio als deskundige optreden.” Huisjes publiceerde met misdaadverslaggever John van den Heuvel enkele boeken, onder meer over Joran van der Sloot en Willem Holleeder. Tegelijkertijd was hij hoofdredacteur van het muziekblad Jazzism, over jazz, soul, wereldmuziek en blues.

PowNed is overigens op de vingers getikt door de Raad voor de Journalistiek. PVV’er James Sharpe uit Eindhoven had een zaak aangespannen tegen de omroep. Volgens de Raad heeft PowNed in het programma PowNews het ex-Tweede Kamerlid niet netjes behandeld en geen wederhoor toegepast. Ook had de oud-atleet van PSV geen ‘pornobaron’ genoemd mogen worden.

De makers van het programma waren gisteravond niet onder de indruk van de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek: verslaggever Rutger Castricum scheurde de uitspraak in stukken. Sharpe stapte in november op als Kamerlid voor de PVV nadat hij in opspraak was geraakt. Zijn bedrijf in Hongarije bleek bestraft te zijn voor oplichting. Bovendien zou hij in het verleden meerdere mensen bedreigd hebben, onder wie oud-topatleet Robert de Wit.