BBC World Service ontslaat kwart van personeel

BBC World Service schrapt zijn uitzendingen in vijf talen. Van de 2.400 banen bij de Britse wereldomroep zullen er 650 verdwijnen. Dat heeft de omroep vanochtend bekendgemaakt.

Ook de kortegolf radio-uitzendingen in Rusland en China worden geschrapt. Gevreesd wordt dat juist in deze twee landen, waar onafhankelijke media worden gecontroleerd en vervolgd, de bezuinigingen gevolgen zullen hebben. In Rusland gaat de BBC zich nog alleen richten op online-uitzendingen, waar volgens de omroep grotere vraag naar is. In China, waar de kortegolf regelmatig door de regering wordt verstoord, zoekt de BBC naar alternatieven.

De inkrimping is het gevolg van bezuinigingen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de World Service tot 2014 onder valt. De BBC krijgt een jaarlijkse toelage om de internationale tak te besturen, die wordt nu gekort met 67 miljoen pond (77 miljoen euro). De dienst kost per jaar 272 miljoen pond (290 miljoen euro). Na 2014 wordt de BBC ook financieel verantwoordelijk voor de wereldomroep.

De World Service schrapt de uitzendingen in het Servisch, Albanees, Macedonisch, Portugees voor Afrika en Engels voor de Caraïben. Ook anderstalige afdelingen zullen worden geraakt: een groot aantal uitzendingen zal nog alleen via internet te beluisteren zijn.

In de Daily Telegraph zegt BBC-directeur Mark Thompson: „Nieuwsconsumptie verandert. Kortegolfradio wordt steeds minder beluisterd – we zien nu al dat FM-uitzendingen in veel landen belangrijker zijn voor het bereiken van een publiek. Het gebruik van tv, het web en mobiele telefoons groeit bijna overal.”

Bovendien ziet hij dat de taak van de BBC in sommige landen kleiner is geworden. De World Service werd in 1932 opgericht om Britse normen en waarden, en democratische denkbeelden te verspreiden. Thompson: „Waar eens de BBC World Service een vitale verbindingslijn was, is onze rol door vrije, binnenlandse media minder belangrijk geworden.”

De omroep zendt in 32 talen uit via radio, televisie en internet. Ruim 241 miljoen mensen luisteren of kijken naar de Britse wereldomroep.

De BBC moet ook op binnenlandse zenders bezuinigen omdat het kijk- en luistergeld niet wordt verhoogd. Gisteren kondigde de omroep aan te stoppen met 200 non-nieuwssites. Bij de online tak gaan ook 350 banen verloren.