'Asielregime milder'

Minister Gerd Leers (Asiel, CDA) gaat onderzoeken of er alternatieven zijn voor de strenge opvang van vreemdelingen die moeten worden uitgezet. Dat zei de bewindsman vanmorgen tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Deze alternatieve maatregelen, zoals een periodieke meldplicht of een enkelbandje, moeten wel effectief zijn.

Leers komt zo tegemoet aan een meerderheid in de Tweede Kamer. Verschillende fracties hebben kritiek op de huidige praktijk. Dat geldt ook voor regeringspartij CDA. Zo is het regime voor uitgeprocedeerde vreemdelingen in sommige gevallen zwaarder dan voor criminelen in de gevangenis. Ook wordt er te weinig rekening gehouden met kwetsbare groepen. Bij oppositiepartijen leven al langer bezwaren. Gedoogpartner PVV voelt niets voor een „afzwakking van het beleid”.

Leers benadrukte dat de vreemdelingendetentie een „onmisbaar instrument” is om het „terugkeerbeleid te effectueren”. „Het uitgangspunt is dat vreemdelingen die zijn uitgeprocedeerd terug moeten keren. Het liefste vrijwillig, maar als het niet anders kan gedwongen.” De effectiviteit en proportionaliteit van de maatregel moeten echter wel in de gaten worden gehouden. Daarom gaat de minister de criteria voor de opsluiting van vreemdelingen nog eens tegen het licht houden.

Voorafgaand aan het overleg overhandigde Amnesty International een petitie aan Kamerleden. Volgens de organisatie is het beleid in strijd met de mensenrechten. (Novum)