Alberto Contador voor een jaar geschorst wegens dopinggebruik

Contador is momenteel op trainingskamp met zijn nieuwe ploeg Team Saxo Bank. Foto AFP / Jaime Reina

Tourwinnaar Alberto Contador heeft van de Spaanse wielerbond een jaar schorsing opgelegd gekregen. De Spanjaard testte afgelopen zomer tijdens de Tour de France positief op het spierversterkende middel clenbuterol.

De uitspraak over Contadors schorsing zou eigenlijk vanmiddag plaatsvinden maar werd naar morgen verplaatst. Diverse Spaanse media speculeerden vandaag al over de schorsing van een jaar. Het besluit is inmiddels door de wedstrijdcommissie van de Spaanse wielerunie geaccepteerd. Contador kreeg het nieuws vanmiddag te horen, liet hij in een verklaring weten. Meer commentaar gaf hij niet.

Schorsing? Tourzege kwijt
De drievoudig winnaar van de Tour heeft tien dagen om in beroep te gaan. Op 9 februari kan dan het definitieve vonnis over ‘El Pistolero’ geveld worden. Mocht hij definitief geschorst worden, verliest hij ook de Tourzege van 2010 behaald in dienst van Astana. In 2006 werd Tourwinnaar Floyd Landis achteraf geschorst wegens doping. De nummer twee uit die Tour, Oscar Perreiro Sio, kreeg toen de eindzege toegeschreven. In de afgelopen Ronde van Frankrijk eindigde Andy Schleck als tweede achter Contador. Het is aan de Tourdirectie een andere winnaar aan te wijzen.

Op de tweede rustdag van de Tour 2010 in Pau werd de bewuste positieve test afgenomen. Slechts een zeer kleine hoeveelheid van clenbuterol werd aangetroffen. Contador heeft altijd beweerd dat hij het verboden middel in zijn lichaam kreeg door het eten van vervuild vlees.

Morgen persconferentie
Sinds dit jaar rijdt Contador voor de Deense Saxo-ploeg van Bjarne Riis. Die geeft morgen een persconferentie vanaf Mallorca, waar de hele ploeg op trainingskamp is. Het lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk dat de renner in kwestie daar zal aanschuiven. Mocht Contador over tien dagen door de Spaanse bond definitief geschorst worden, kan hij doorvechten tot het internationale sportarbitragehof CAS. Maar de internationale wielerunie UCI en de mondiale antidopingwaakhond WADA kunnen daar weer beroep aantekenen als Contador alsnog wordt vrijgesproken of als ze de straf van de renner te laag vinden.