Aantal schoolverlaters sinds 2002 gehalveerd

Het aantal leerlingen dat voortijdig is gestopt met school is het afgelopen schooljaar verder gedaald naar 39.600, dat is drieduizend minder dan het jaar daarvoor. Dat heeft minister Van Bijsterveldt van Onderwijs vandaag bekend gemaakt.

Voor volgend jaar verwacht de minister dat er nog maximaal 35.000 schoolverlaters per jaar zijn, een halvering ten opzichte van 2002. Maar dan zullen er nog 4.600 scholieren moeten bijkomen die hun diploma halen.

“In het voortgezet onderwijs en bij enkele mbo-instellingen zijn de resultaten goed. Dat bewijst dat het kan. De doelstelling is ambitieus, maar haalbaar als iedereen zich snoeihard inzet” - Minister Van Bijsterveldt

Boete scholen
De minister wil scholen beboeten die het niet doorgeven als kinderen spijbelen.

“Elke school heeft simpelweg een wettelijke taak om spijbelgedrag van leerlingen te melden. Scholen die zich niet aan de wet houden, krijgen binnenkort de Inspectie op bezoek. Daarnaast wordt het binnenkort wettelijk mogelijk deze scholen te sanctioneren”, aldus Van Bijsterveldt