6 redenen om uit te gaan

1 poëzie

Dichtersnachten

Nijmegen: De Poëziekoerier. Van 26 t/m 29 jan, 21.30-0.00u. Entree: 10 euro. www.depoeziekoerier.nl

In het kader van Landelijke Gedichtendag (donderdag 27 januari), met als thema de nacht, vinden er in Poëziewinkel De Poëziekoerier vier intieme poëzie-avonden plaats. Elke avond zijn er voordrachten van zes Gelderse dichters. Reserveren is noodzakelijk gezien het beperkt aantal plaatsen.

2 Meer poëzie

Gedignag

Groningen: Vera. Tijd: 21.30-23.00u. Entree: 6 euro (plus een maandkaart 1 euro). Tickets zijn ook online te reserveren. www.vera-groningen.nl

Ook in Groningen is er in het kader van de Landelijke Gedichtendag aandacht voor poëzie: tijdens de jaarlijkse Gedignag in Vera. Dit jaar zijn er twee muzikale acts en drie dichters: Diggy Dex, Tjitske Jansen, Joost Omen, Andy & The Androids, Tjitse Hofman.

3 theater

De Aanslag (voorpremière)

Haarlem: Stadsschouwburg. Tijd: 20.15u. Entree: 16-25 euro. www.theater-haarlem.nl

De theatervoorstelling De Aanslag, naar de roman van Harry Mulisch, gaat morgen in première in de Stadsschouwburg te Haarlem, de geboortestad van Mulisch. Acteur Victor Löw speelt de rol van Anton Steenwijk. Het boek, dat in 1982 verscheen en in 1986 verfilmd werd door regisseur Fons Rademakers, is nog niet eerder bewerkt voor het theater. T/m 7 mei (www.bostheaterproducties.nl

4 muziektheater

Ricky Koole & Leo Blokhuis

Steenwijk: De Meenthe. Tijd: 20.00u. www.demeenthe.nl

‘Laagland’ van Ricky Koole en Leo Blokhuis is op reprisetournee. In deze voorstelling verkent het duo het grensgebied van muzikale genres: waar country en soul elkaar tegenkomen bijvoorbeeld, of waar de Ierse en Afrikaanse traditie elkaar raken. Ricky zingt en Leo vertelt. Tournee t/m 4 april (www.tricolour.nl).

5 expositie

Palm Top Theater

Rotterdam: V2_Instituut voor de instabiele media. T/m 13 febr, di-zo 13.00-19.00u. Entree: 4 euro (gratis met IFFR XL-pas). www.v2.nl

Expositie met 3D-animaties en filmpjes gepresenteerd op iPods en iPads die zijn uitgerust met de extensie i3DG ( i-3D Gadget). Deze extensie (uit Japan) bestaat uit half transparante spiegeltjes die achter elkaar, in een hoek van 45 graden op het beeldscherm staan. Hierdoor ontstaat een intiem theatertje dat klein genoeg is om in de palm van je hand te bekijken. Een internationale selectie van mediakunstenaars en studenten maakte films en animaties voor deze speelse 3D-omgeving.

6 mode & cultuur

winterSALON/

Amsterdam: diverse locaties. T/m 30 jan, 12.00-17.00u. Kaarten: 10 euro (alle dagen geldig). www.salon1.org

Het grens- en cultuuroverschrijdende modeplatform SALON/ laat op diverse locaties in Amsterdam werk zien van modeontwerpers zoals Mattijs van Bergen, Claes Iversen, Klavers van Engelen en Bas Kosters, maar ook stukken van Lernert&Sander, Fleur Goedendorp, Youasme Measyou en Alet Pilon.