Zware misdrijven verjaren niet meer

Zware misdrijven als verkrachtig, doodslag en mensensmokkel kunnen niet meer verjaren, als het aan Opstelten ligt. Dit schrijft De Telegraaf vandaag.

De minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten stuurt vandaag een wetsvoorstel daarover voor advies naar rechtsgeleerden. Nu verjaren alleen misdrijven waar levenslang voor kan worden gegeven niet.

In november deed de Tweede Kamerfractie van de VVD al een voorstel om de verjaringstermijn voor zware misdrijven af te schaffen. Daar was Opstelten destijds positief over. Hij werkte toen aan een wetsvoorstel om zedenmisdrijven tegen kinderen niet meer te laten verjaren en besloot het breder te trekken.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen verjaren misdrijven waar een celstraf van twaalf jaar of meer op staat niet meer. Slachtoffers krijgen dan ook meer tijd om schadevergoeding te eisen. Die termijn vervalt nu meestal na vijf jaar.