Wie zijn cooler dan Nederlanders? Belgen.

Peter VANDERMEERSCH (1961) De Belgische hoofdredacteur van NRC Handelsblad en NRCnext in zijn Rotterdamse kantoor. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 17 september 2010 Peter Vandermeersch. Foto NRC / Vincent Mentzel

Althans, dat meent CNN. De Amerikanen stelden een lijst samen van de twaalf coolste nationaliteiten. Wat blijkt? Belgen zijn cool, Nederlanders niet.

Want de Belgen bezetten een ongetwijfeld zwaarbevochten elfde plek, terwijl Nederlanders niet voorkomen op de cool-meter van CNN. De hipsten ter aarde zijn Brazilianen, waar best wat voor te zeggen is, net gevolgd door de coole nerds uit Singapore.

Brazilianen maken namelijk bijna alles mooier: voetbal, dansen en miniatuur-zwemkleding. Bovendien hebben ze een reputatie als feestgangers en maken fijne muziek. Een goede nummer één.

Belgen zijn de lijst binnengesmokkeld vanwege hun bier, chocolade en het feit dat er geen chaos en anarchie is uitgebroken ondanks het al maanden ontbreken van een regering. Bovendien wordt EU-president Herman van Rompuy geroemd om z’n bijnaam ‘Haiku Herman’.

De samensteller van de lijst geeft zelf toe dat het lastig beoordelen is welke natie het gaafst is, vooral omdat elke natie zichzelf het leukst vindt. Zure reactie’s van nationaliteiten die zichzelf missen op de lijst (zeker als dat een grove schande is) zijn onvermijdelijk. Maar, zo schrijft CNN: bedenk dat boos worden omdat je niet cool wordt gevonden, ook erg niet-cool is.

Het lijstje:

  12. Turkije
  11. België
  10. Nepal
  9. China
  8. Botswana
  7. Japan
  6. Spanje
  5. Verenigde Staten
  4. Mongolië
  3. Jamaica
  2. Singapore
  1. Brazilië

Bekijk de hele lijst met motivatie hier bij CNN Go.

  • Peter van der Ploeg