'VN-chef is zwak leider'

Ban Ki-moon doet wél harde uitspraken over Turkmenistan en Oezbekistan, maar niet over grootmacht China.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, toont zwak leiderschap omdat hij te weinig zijn stem verheft tegen regeringen die de mensenrechten schenden.

Dat schrijft directeur Kenneth Roth van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in het gisteren verschenen jaaroverzicht, World Report 2011. „Toen hij Turkmenistan en Oezbekistan bezocht, deed hij in het openbaar wél harde uitspraken over de mensenrechten”, schrijft Roth over Ban, „maar hij was veel terughoudender toen hij een machtig land als China bezocht.” Ook zou de VN-chef ten onrechte te veel vertrouwen op zijn eigen vermogen om achter gesloten deuren leiders als al-Bashir van Soedan, Than Shwe van Birma en Rajapaksa van Sri Lanka tot meer respect voor de mensenrechten te bewegen.

Human Rights Watch ziet het optreden van Ban Ki-moon als onderdeel van de bredere trend van regeringen die zeggen op te komen voor de mensenrechten, maar die ervoor terugschrikken misstanden in andere landen aan de kaak te stellen, aldus Roth. „In plaats daarvan kiezen ze voor softere benaderingen als ‘dialoog’ achter gesloten deuren of ‘samenwerking’.”

Kritiek krijgen ook de Verenigde Staten, „omdat de regering-Obama militaire steun blijft geven aan enkele landen die kindsoldaten inzetten, zoals Tsjaad, Soedan, Jemen en Congo, ook al verbiedt een Amerikaanse wet dat”. (NRC)