Van Bommel per direct naar AC Milan

Mark van Bommel stapt per direct over van Bayern München naar AC Milan. De international wordt de dertiende Nederlandse voetballer ooit in het shirt van de Italiaanse voetbalclub.

Afgelopen weekeinde bereikte de koploper van de Serie A eveneens overeenstemming met Ajax over de transfer van Urby Emanuelson. Van beide spelers liep aan het einde van het seizoen het contract af.

De 33-jarige Van Bommel kreeg al in de zomer van 2010, kort na zijn terugkeer van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, te horen dat zijn verbintenis in München na dit seizoen niet zou worden verlengd. Clubvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge was bereid de aanvoerder van Bayern een nieuwe aanbieding te doen, maar trainer Louis van Gaal geeft er de voorkeur aan een jongere speler op zijn positie een kans te geven.

Vervolgens schakelde Van Bommel zijn zaakwaarnemer Rob Jansen in om een andere club te zoeken. Van Bommel wil volgend jaar met het Nederlands elftal nog meedoen aan het EK en maakt een grotere kans als hij bij een club een basisplaats heeft. De aanvoerder van Oranje is ervan overtuigd dat een Europese titel mogelijk is.

Toen Jansen geen nieuwe werkgever voor hem vond, stapte Van Bommel over naar een makelaar die veel contacten heeft in Italië, Mino Raiola. Deze zaakwaarnemer is ook als tussenpersoon opgetreden bij de transfer van Emanuelson. De voorkeur van Van Bommel ging uit naar een club in de Premier League, een competitie waar hij nog niet heeft gespeeld. De geboren Limburger speelde behalve in Nederland (Fortuna en PSV) ook in Spanje (Barcelona).

Het Engelse Tottenham Hotspur had belangstelling voor hem en van Bommel zag het zitten met Rafael van der vaart in één team te spelen. Maar de Londense club moest eerst andere spelers verkopen om Van Bommel aan te trekken. Uiteindelijk heeft hij getekend bij de club waar Clarence Seedorf sinds 2002 actief is.

Aanvankelijk weigerde Bayern München, dat zich in de Bundesliga nog wil plaatsen voor de Champions League, om de Nederlander halverwege het seizoen te laten gaan. Maar met het oog op de beëindiging van het contract was dit standpunt voor de Duitse clubleiding moeilijk vol te houden.

Milan heeft een reputatie op het gebied van een goede fysieke en medische begeleiding, waardoor spelers tot op oudere leeftijd topfit blijven. Zo ging Paolo Maldini door tot zijn 41ste bij de rossoneri.