Toyota weer nét grootste autofabrikant ter wereld

Autofabrikant verkocht vorig jaar 8,4 miljoen auto’s, 30.000 meer dan General Motors.

De Japanse autofabrikant Toyota heeft vorig jaar net genoeg auto’s verkocht om de grootste autofabrikant ter wereld te blijven. Dat blijkt uit de verkoopcijfers die het bedrijf gisteren bekendmaakte. Toyota verkocht vorig jaar wereldwijd 8,42 miljoen auto’s. Daarmee bleef het net de Amerikaanse fabrikant General Motors voor. GM verkocht vorig jaar 8,39 miljoen auto’s.

Toyota groeide het afgelopen jaar vooral in China en andere Aziatische landen. In totaal groeide de verkoop van de fabrikant met 8 procent. In Noord-Amerika bleef de omzet achter. Toyota had vorig jaar last van technische problemen, waardoor het wereldwijd meer dan 12 miljoen auto’s moest teruggeroepen.

GM boekte afgelopen jaar juist herstel. Het bedrijf ging in 2009 failliet, maakte met overheidssteun een doorstart en ging eind vorig jaar weer naar de beurs. Uit een analyse van de Duitse professor en auto-expert Ferdinand Dudenhöffer bleek eerder deze maand dat autobedrijven Volkswagen, Renault-Nissan en Hyundai-Kia de topvijf zullen completeren. (NRC)