Tartaar van rivierkreeft

Het is een mannetjesding om niet naar de IKEA te willen. Dat zal te maken hebben met die uniforme koopmeute, die gedwongen maar gedwee door het doolhof van de megawinkel dromt. Pas de uitgang geeft verlossing: daar mag je je goeie geld inleveren in ruil voor een stapel geplastificeerd spaanplaat. Daarvan wil geen echte kerel deel uitmaken. Voor je het weet word je gezien als een Homo sapiens ikea.

De eigenaar van de woonwinkelketen zal met deze kwestie toch in de maag zitten, aangezien de helft van de mensheid dus niet in zijn nering wil worden gezien – terwijl in Nederland nog zeker de helft van de huishoudens niét is voorzien van Billy, Brimnes of Birkeland.

Eten en koken zijn wél echte mannetjesdingen. Dat zal de bestaansreden zijn van dat voedselgedeelte, pal na de kassa’s. Dat lijkt uitgebreid. Eerst had je alleen die goed verkopende Zweedse gehaktballen – die deden het zo goed dat de Albert Heijn ze ook ging verkopen. Maar er liggen tegenwoordig ook allerhande vissigheden in het schap.

Laatst – ik houd me aan een bezoekquotum van eenmaal per jaar – hadden ze het thema ‘kreeft’. Goehoed! In een diepvriesvak lag een soort schoenendoos waarop het woord ‘kräftor’ stond. Dat zal wel Zweeds zijn voor kreeft, denk je dan. In de haast om hier niet gezien te worden, griste ik er eentje mee en rekende af.

Thuis maak ik de doos open, boven de Bredskär spoelbak. In de vierkante, groenige klomp ijs schemeren ongeveer dertig rivierkreeften. Ze liggen in een oplossing met zout, suiker en een forse hoeveelheid dille. Het smelten is al begonnen.

Kräftor is dus rivierkreeft en deze komen uit China – hoeveel verwatering van het imago ‘Zweeds’ is mogelijk? Wel grappig om te bedenken dat deze kreeftjes ook in de sloten rond de IKEA zitten. Ze zijn daar net zo exotisch als die in China: het zijn beide afstammelingen van Amerikaanse rivierkreeften, ontsnapt uit kwekerijen. Soms gaan ze aan de loop en kleuren de straten rood van de geplette diertjes – weer eens een andere variant van de roadstew.

Wat te doen met een plotse overmaat aan rivierkreeft? Het antwoord: rivierkreefttartaar met appel maken. Daar kun je meteen álle kreeftjes in kwijt.

Kreefttartaar

Dertig rivierkreeften

Een zure appel

Een sjalotje

Hand dille

Citroen

Maak de kreeftjes schoon – kop eraf knakken, staart pellen, de scharen zijn maar matig met vlees gevuld dus die kun je wegmikken – en snijd het vlees in kleine stukjes. Snijd het sjalotje, een halve appel en de dille fijn. Meng het vlees met deze ingrediënten en pers er een partje citroen overheen. Gebruik de helft van de dille. Doe er, wanneer de tartaar nog te flauw smaakt, wat zout en peper bij.

Voor een lekkere vinaigrette

Scheut olijfolie

Scheut walnotenolie

Theelepeltje scherpe mosterd

Scheutje witte wijn azijn

Eidooier

De resterende dille

Meng alle ingrediënten tot een smeuïge saus. Leg op een bord een dot tartaar, leg er ook wat flinterdunne plakjes van de resterende appel naast en giet over alles vinaigrette. Eten met geroosterd brood. O ja. Zeekreeft in het Zweeds is hummer. Wees gewaarschuwd.

Menno Steketee

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.