Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Surfgitaar en schriele dwarsfluit spelen tikkertje

cd wereld

The sound of Siam****

Al enige tijd spoelt een golf van Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse mengvatmuziek uit de jaren zestig en zeventig over de markt. The sound of Siam springt daarin bruisend in het oog. Westerse pop heeft een onmiskenbaar stempel gedrukt op Thaise melodieën. Trommels en het heftig pulserende traditionele mondorgel worden terzijde gestaan door elektrische gitaar, bas en drum. Soms barst een blazerssectie uit. Een surfgitaar speelt tikkertje met een schriele dwarsfluit. Dunne, beverige orgeltjes vallen een kwelende zangeres in de rede. Elk nummer is een maalstroom waarin de verschillende elementen om elkaar heen wentelen. De vervloeiende tinten en vormen lijken afkomstig uit oververhitte dromen. Geconstrueerd met dit onberispelijke vakmanschap zijn die uiterst genietbaar.

René van Peer