Studie kost 32.000 euro door 'foutje'

Een Groningse studente die kaakchirurg wil worden, heeft van het college van bestuur van de universiteit te horen gekregen dat zij jaarlijks 32.000 euro collegegeld moet betalen om in Groningen de studie tandheelkunde te mogen volgen.

Ieder jaar volgen in Nederland zestien mensen de specialisatie kaakchirurgie. Wie die specialisatie wil doen, moet een mastertitel in twee studies hebben behaald: geneeskunde en tandheelkunde. En dat levert sinds dit collegejaar een probleem op.

In september is namelijk een wet in werking getreden die bepaalt dat studenten nog maar één studie kunnen volgen tegen het wettelijke collegegeld van 1.672 euro. Universiteiten ontvangen van de overheid alleen nog een vergoeding voor deze eerste studie. De instellingen mogen daarom een hoger bedrag berekenen aan studenten die ervoor kiezen een tweede studie te doen. De Groningse universiteit maakt nu van die mogelijkheid gebruik om 32.000 euro collegegeld te vragen.

Martine Luxwolda is boos dat zij het slachtoffer is van een slecht geschreven wet. „Ik ben het er helemaal mee eens dat de overheid niet hoeft te betalen voor mensen die voor hun plezier studies stapelen. Maar je kan geen kaakchirurg worden zonder twee studies te doen. Ik heb e-mailcontact gehad met Ronald Plasterk, de vorige minister van Onderwijs, en hij sprak van een weeffout in de wet.”

Luxwolda had aanvankelijk van de Rijksuniversiteit Groningen te horen gekregen dat ze de studie tandheelkunde voor het reguliere collegegeld kon volgen, maar later werd duidelijk dat ze veel meer geld moest betalen. Dat weigerde ze. Daarom wordt ze sinds oktober vorig jaar geweerd uit de collegezaal.

De onafhankelijke geschillencommissie van de universiteit besliste in het voordeel van Luxwolda en vond dat zij voor het reguliere collegegeld mocht studeren. Dat oordeel heeft het Groningse college van bestuur nu naast zich neergelegd. Als de kosten voor de opleiding niet door de student of overheid betaald worden, dan lijdt de instelling verlies, luidde de redenering.

Luxwolda is te verstaan gegeven dat ze maar moet proberen het hoge collegegeld te verhalen op de Universiteit Utrecht, waar ze in 2014 aan haar specialisatie wil beginnen. Maar, reageert ze: „Het is toch niet aan de student om op deze manier te gaan leuren om geld.”

Kamerlid Jadnanansing (PvdA) heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Zijlstra (VVD) over de problemen voor studenten die kaakchirurg willen worden. „Het gaat maar om een zeer kleine groep. De onderwijsbegroting zal niet ontsporen als hij deze jonge mensen tegemoetkomt.”